Rozhodnutí přišlo podle trenéra vyškovských volejbalistek Vladimíra Goldy minutu po dvanácté. A to hlavně kvůli dětem. „Nemají kde pořádně sportovat. Tělocvičny městu výrazně chybí. Kolikrát tak cvičí po chodbách a v malých tělocvičnách, které třeba právě volejbalu naprosto nevyhovují. V současnosti tak situaci zvládáme jen krizovým řešením," poukázal Golda.

Volejbal proto hrají hlavně v tělocvičně Základní školy Nádražní 5. Další družstva jsou pak rozmístěná do ostatních. Například v hale za parkem nebo v prostorách škol Purkyňova a Tyršova.

Hlavní nedostatek však podle trenéra není ve velikosti tělocvičen. „To vidím jako druhořadý problém. Nejdůležitější je, aby měly děti vůbec kde sportovat. Sport má pro ně neuvěřitelný význam po mnoha stránkách. Musíme si uvědomit, že když ho začnou brát vážně, několikanásobně se nám to vrátí. Je třeba investovat hlavně do nich. Dospělé týmy si můžou financování zabezpečit díky sponzorům. Za sebe bych tak přivítal nejen jednu halu, ale klidně ještě další dvě tělocvičny," naznačil Golda.

Informace o plánech radnice vítá i ředitel Správy majetku města Vyškova Jaroslav Hastík. Zmínil, že hala s hledištěm už měla ve Vyškově stát alespoň patnáct let. „Taková mu výrazně chybí. Například haly za parkem nebo u Základní školy Purkyňova nejsou plnohodnotné, jde spíš o velké tělocvičny. A když se u nás mají hrát utkání na úrovni i s pořádnou diváckou kulisou, tak nemáme co nabídnout," podotkl Hastík s tím, že současná sportoviště jsou navíc absolutně vytížená.

Například hala za parkem je v časech, kdy je otevřená pro veřejnost, stoprocentně pokrytá. „A zájem je každoročně ještě vyšší. Zbytek časů pak využívají kluby," popsal Hastík.

Právě absence reprezentativní sportovní haly a také nedostatečné pokrytí požadavků sportujících obyvatel města přivedla vyškovskou radnici k jednáním o výstavbě nové.

Zatím je však město na samém začátku. „Oslovili jsme už jednotlivé kluby, které by ji využívaly. Poslali nám svoje požadavky třeba na povrch. Budeme je dál řešit. Plánujeme svolat poradu vedoucích jednotlivých odborů," sdělil místostarosta Vyškova Břetislav Usnul.

Nová hala bude podle plánů města ještě větší než je ta u Základní školy Purkyňova. Sloužit bude hlavně volejbalistům, basketbalistům, futsalistům a florbalistům. „Uvažujeme i nad tím, že by se v ní mohly konat významnější soutěže gymnastek, ovšem tam nám trochu dělá problém výška stropu. Musel by být zhruba o metr vyšší než je standard," zmínil Usnul.

Radnice předpokládá, že využitelná bude hala i pro veřejnost a školy. To by uvítal například Martin Berger, který si rád zahraje florbal. „Na novinku se těším. Samozřejmě se budeme s kamarády snažit ji hodně využít. Sportovat chceme, ale někdy to opravdu není jednoduché. Když si člověk nezamluví tělocvičnu včas, má smůlu," potvrdil Berger.

PŘES 60 MILIONŮ

Nějakou dobu se však bude muset ještě o termíny prát. Radnice totiž předpokládá výstavbu haly v horizontu dvou let. „Ale záleží, jak rychle nám půjdou jednání. Pokud by to dopadlo dobře, chtěli bychom, aby stála v roce 2018. Datum není nereálné," vzkázal Usnul, který se zajímal už i o cenu.

Navštívil tak několik nově otevřených hal: třeba v brněnských Maloměřicích a Tuřanech. „Sice nejsou úplně takové, jaké bychom si představovali, ale dá se říct, že cena se bude pohybovat zhruba kolem šedesáti milionů korun," nastínil místostarosta měs­ta.

S ohledem na možnosti sportovního areálu ve Vyškově se má budova nacházet v místech současné vrhačské loučky. A to mezi halou a fotbalovým hřištěm s umělým povrchem. Obě pak má propojit stávající sociální zařízení a šatny. Ty budou pro oba objekty společné.