I to vyneslo město na první místo v soutěži My třídíme nejlépe 2014 v kategorii obcí s víc než deseti tisíci obyvateli na jihu Moravy. „Na předních příčkách se v této soutěži umisťujeme pravidelně. Loni jsme byli druzí," připomněla vyškovská mluvčí Petra Bezdomniková.

Podle starosty Vyškova Karla Goldemunda vítězství ovlivnilo hned několik skutečností. Jednou z nich je osvěta v této oblasti. „Ta je opravdu intenzivní. Lidé si také zvykli třídit. Je to vidět na četnosti odvozů. Separovaného odpadu je každoročně víc," zhodnotil Goldemund.

Hlavně plasty

V klání pak za Vyškovsko bodovaly také Ivanovice na Hané, kde se čas od času kvůli svozu a třídění odpadu vedou dlouhé diskuze. Ty ve své kategorii mezi dvěma a deseti tisíci obyvateli obsadily čtvrté místo. „Samozřejmě nás to těší. Lidé si navykli třídit zejména plastové lahve, svoz žlutých kontejnerů jsme letos navýšili z jednou na dvakrát týdně," okomentoval starosta Ivanovic Vlastislav Drobílek.

Páté místo pak v kategorii obcí do pěti set obyvatel získal Kučerov.

Cílem soutěže je kromě jiného motivovat města a obce k tomu, aby zlepšovaly podmínky pro třídění. Vyškov v současnosti podle Goldemunda novinky pro příští rok nepřipravuje, o dalších možnostech v souvislosti se separací odpadu rada prý teprve bude jednat.

To v Ivanovicích chystají změnu týkající se nádob na bioodpad. „Doposud je to tak, že pro každou ulici, v níž se nacházejí rodinné domy, je k dispozici jeden kontejner o objemu 770 litrů. Pro příští rok chceme každé takové domácnosti přidělit jednu malou bioopelnici s tím, že počet velkých kontejnerů ve městě snížíme, potažmo zrušíme," nastínil Drobílek.