Toho využívá třeba Ivana Havránková z Vyškova. „Když Piafa pořádá nějakou akci pro veřejnost a máme čas, účastníme se jí. Dětem se tady pokaždé líbí. Navíc sdružení poskytuje služby, které pomáhají handicapovaným, což vždycky ráda podpořím. Dnes jsme přišli hlavně nadělovat koním, které pracovníci využívají při terapiích. Přinesli jsme nějakou mrkev a tvrdý chléb," říká Havránková.

Kdo ale čeká, že zvířata rovnou nakrmí, bude možná zklamaný. Pamlsky, které lidé přinášejí, putují do sběrných nádob a fungovat budou zejména jako odměny. „Dávají jim je ošetřovatelé. Návštěvníci se hodně ptají, proč nemůžou koně krmit na akci. Je to z důvodu, že čím víc by toho najednou dostali, tím víc by pak chtěli. Hrabali by, kopali a nebyli by schopní pracovat, neposlouchali by. Z naší strany jde o takový výchovný systém, aby byl ve stáji klid a oni měli pořád pozitivní náladu," vysvětluje ředitelka Sdružení Piafa, které ve Vyškově poskytuje už dvaadvacet let sociální služby, Jana Podrápská.

Co se ale týká dalšího kontaktu s koňmi, o ten zájemci nepřicházejí. Přestože v sobotu přišli nadělovat zvířatům, zábava je připravená i pro ně. Respektive pro děti. Dostávají kartičku, na niž musejí nasbírat šest razítek, tedy obejít šest stanovišť. Když splní všechny úkoly, získají dárek. „Není to tedy jen o obdarovávání koní, malí návštěvníci dostanou i něco od nás," zmiňuje Podrápská.

Jedna zastávka je právě ve stáji, kde si můžou koně pohladit, vyčistit je, učesat jim hřívu. V ohradě se pak na nich můžou povozit. A protože jde o vánoční nadílku, z reproduktorů při tom zní koledy, které programu dodávají tu správnou atmosféru. Úplně poprvé dorazila na nadílku Zdeňka Novotná z Vyškova se svými vnučkami. „Pro děti jde o moc pěknou akci. Přišly jsme sem náhodou. Kdybych věděla, že můžeme obdarovat koně, určitě bych něco přinesla. Teď obcházíme stanoviště a za chvíli se holky půjdou povozit na koních. Alespoň takhle přispějeme. A příští rok, pokud nám to vyjde, už jim přineseme i nějaký pamlsek," usmívá se Novotná.

Nejen koním ale lidé můžou přilepšit. Na několika stolech při vstupu do stájí pracovnice sdružení prodávají výrobky duševně nebo tělesně postižených klientů Piafy ze sociálně terapeutické dílny. Jde o různá mýdla, drobné dekorace jako svíčky, ale třeba také malé polštáře ve tvaru zvířat. „Jeden takový vyrobí klient zhruba za osm hodin. Všechno si musí připravit sám. Nastříhat látku, sešpendlit, sešít, naplnit a zkompletovat," popisuje vedoucí sociálně terapeutické dílny Jarmila Březovská.

Výtěžek z prodeje poputuje podle Podrápské na nákup materiálu pro tvorbu dalších výrobků. „Dílna však rozhodně není výdělečnou záležitostí," podotýká ředitelka s tím, že peníze, které získají za svezení dětí na koních, pak půjdou do oprav v areálu, na terapie a jiné věci, na něž nezískávají dotace.