Ju-jitsu je bojové umění využívající metody boje beze zbraně. Používá se dokonce při výcviku policejních jednotek včetně proslulé FBI. O kurzy a semináře je dnes opravdu velký zájem. Gibala vyučuje nejen děti, ale i dospělé. „Může s ním začít skutečně každý, ať je mu sedm nebo šedesát let. Učím žáky především sebeobranu, kterou využijí v praxi. Také je vedu k všestrannosti a rozvíjím jejich pohybové schopnosti," potvrzuje Gibala.

Teď je trenérem, ale sám má zkušenosti s vrcholovým desetibojem. Dřív také trénoval fotbalisty. K ju-jitsu se dostal přes bojové umění Sambo, kterému se věnoval v sedmdesátých letech. „Zanevřel jsem na vrcholový sport, protože nevěřím v rozhodování někoho třetího. Podle mě to nikdy není fér. Učím lidi mít radost ze sportu samotného i bez soutěžení," vysvětluje Gibala.

Vyškovský oddíl ju-jitsu funguje pod Sportovním klubem policie Vyškov a dětský oddíl pod Domovem dětí a mládeže Vyškov. Obě skupiny spadají pod Federaci ju-jitsu České republiky, jejímž předsedou je právě Gibala. „Pořádáme různé několikadenní semináře a udržujeme kontakt s evropskými instruktory," říká trenér ju-jitsu. V tomto bojovém umění lze dosáhnout několika technických stupňů, které jsou rozlišené sedmi barevnými pásky.

Začátečník dostává bílý, poslední pásek je černý. Po dosažení černého pásu se po složení zkoušek navyšují takzvané Dany. Maximální je desátý Dan. Drnovický trenér je držitelem černého pásu a pátého Danu, který hodlá příští rok ještě o stupeň navýšit.

Ač by to málokdo hádal, je učitel ju-jitsu už v důchodu. Plánů má však stále dost. „Mým hlavním cílem je dovést dvě dívky a tři chlapce na černý pásek. Pak budu opravdu spokojený," naznačuje své cíle trenér.

KATEŘINA LORENZOVÁ