Vedení vyškovské nemocnice se totiž rozhodlo poplatek ve výši čtyř set padesáti korun zrušit. Porodnice je teprve druhou v kraji. „Je to další vstřícný krok k rodičům, kteří se pro naši porodnici rozhodnou. Zrušení poplatku za přítomnost otce u porodu má jejich rozhodování pomoct. Nikdo se nezlobí, když nemusí platit," netajila se rozhodnutím nemocnice vedoucí porodního sálu vyškovské nemocnice Soňa Holcmanová.

Šest stovek je málo

Zájem rodiček o vyškovskou porodnici představuje asi šest set narozených dětí ročně. Porodnice se tak dál připravuje na variantu, že skutečně dojde ke schválení kvóty osmi set porodů za rok, s kterou hrozí ministerstvo zdravotnictví. „Chceme se posunout na osm set porodů za rok. Žen, které mají trvalé bydliště na Vyškovsku, otěhotní ročně zhruba tisícovka. My z nich porodíme zhruba čtyři sta šedesát, což je málo," zhodnotil primář gynekologicko-porodnického oddělení vyškovské nemocnice Josef Eim.

Vedení porodnice se číslu ale podle primáře nehodlá přibližovat nějak násilně. „Naprostou většinu věcí v porodnictví může zkomplikovat lékařský přístup. Nedočkavost, netrpělivost, urychlované porody, porody na přání, kdy chce žena rodit, protože teď je dobré znamení zvěrokruhu. Na takové argumenty neslyšíme," podotkl Eim.

Vyškovská porodnice tak podle Holcmanové dál sází na individuální přístup ke každé rodičce. „Snažíme se do porodů nezasahovat, nechat jim přirozený děj. To je základ. Například ve větších nemocnicích se snaží porody indukovat, tedy vyvolávat, protože mají tlak na málo volných míst. Zvyšuje se tak procento císařských řezů," připomněla malé procento císařských řezů právě ve vyškovské porodnici Holcmanová.

Okresní nemocnice ve Vyškově se totiž může pochlubit počtem císařských řezů, který trvale udržuje pod deseti procenty, v roce 2010 jich měla dokonce jen šest a půl procenta. „Nehodláme ale kvůli zvýšení počtu porodů ve Vyškově přistoupit k tomu, že změníme tendenci malého provádění císařských řezů. Nemocnice s námi srovnatelné jsou na dvaceti procentech, což je jednoznačně špatně. Takový přístup je potřeba od společnosti odmítnout, protože dělá z žen invalidy neschopné porodit a má řadu negativních účinků," zdůraznil Eim.

Rušení malých porodnic odmítají i samotné matky. „Rodila jsem ve Vyškově už dvakrát. V porodnici jsem byla spokojená, líbilo se mi tam se vším všudy. Myslím, že je dobře, že v okresním městě porodnici máme, stoprocentně by měla zůstat zachovaná," uvedla před časem třeba Radka Valentová z Vyškova.

Vyškovská porodnice nadále nabízí i další služby, třeba za sto padesát korun dětské pasy. „Jde o fotku krátce po porodu, na které jsou rodiče s miminkem, pak je na ní otisknutá nožička dítěte a základní údaje," připomněla Holcmanová.

Porodnice také dál sází na bonding, tedy umožnění dlouhodobého kontaktu s dítětem ihned po porodu, se kterým se podle vedoucí porodního sálu rodičky v Brně příliš nesetkávají. „Není tam na to jednoduše čas. Necháváme matce miminko na břiše. Novorozenci se pokládají na břicho vždy, nicméně v tomto případě jde o dobu dvou hodin, dítě si například spontánně najde samo bradavku," vysvětlila Holcmanová.

Primář Eim: Plnit plán loňského roku nám nestačí. Chceme osm set porodů

Vyškov – Vykázaná porodnost vyškovské nemocnice šesti set dětí ročně není podle ministerstva zdravotnictví dostatečná pro její zachování. Otec, případně jiný doprovod rodičky, už ve vyškovské porodnici nezaplatí za porod ani korunu. Změna má přitáhnout do okresního města další budoucí matky.

Co říkáte na to, kdyby ministerstvo zdravotnictví skutečně stanovilo jako spodní hranici 800 porodů za rok?

Zásadně vystupuji proti zavírání menších porodnic. Na prvním místě musí být především kvalita porodů, a ne jejich počet. Navíc existuje spousta argumentů, které mluví naopak proti velkým porodním ústavům.

Kolik stojí nemocnice otec na porodním sálu?

Nás otec u porodu nestojí nic, akorát dobrou vůli. Dejte mi patnáct stovek porodů a nebudu si komplikovat život. Jdeme ale přátelskou cestou.

Primář gynekologicko-porodnického oddělení vyškovské nemocnice Josef Eim

Jak je na tom vyškovská porodnice s počtem narozených dětí s blížícím se pololetím v porovnání s předchozím rokem?

Vypadá to, že bychom se mohli paradoxně oproti křivce loňského roku a vůbec dalších let, u kterých se zdá, že budou katastrofické, pohybovat naopak. Plnit plán loňského roku by nám ale nestačilo. Náš cíl je jiný.

Jaký?

Chceme se posunout na osm set porodů za rok. Na takové číslo se chceme dostat. Žen, které mají trvalé bydliště na Vyškovsku, otěhotní ročně zhruba tisícovka. My z nich odrodíme zhruba čtyři sta šedesát, což je málo. Proto začala jednání s brněnskou fakultní nemocnicí v Bohunicích, která podporuje i Krajský úřad v Brně, aby tamní porodnici bylo poněkud ulehčeno z přelidnění.

Setkáváte se tedy i s ženami, které nebyly spokojené ve velkých nemocnicích v Brně?

Určitě, nějakých sto třicet porodů ročně k nám přijede odjinud. I toto číslo chceme posílit. Zrušení poplatku za přítomnost otce u porodu tomu má pomoct. Pochopitelně musíme mít výsledky. Jsme přísní zastánci auditu a nikoliv vyloučení porodnice ze systému podle toho, kolik má porodů. Jedním z hlavních argumentů lidí, kteří jsou pro likvidaci malých porodnic, je to, že v malých nemocnicích nemohou být erudovaní lékaři. Přísně se držíme auditu, že pokud je porodnice špatná a klidně má víc než osm set porodů, je potřeba ji zlikvidovat. Pokud je porodnice s vynikajícími výsledky, a má třeba pět stovek porodů, je potřeba ji podporovat. Pacienti za dobrou péčí mohou dojet. Pokud dojíždí do Brna, mohou dojet i do Vyškova.

Jak se dá kvalitní péče v porodní otázce zhodnotit?

Jsou na to parametry prenatální úmrtnosti, což je světově jediný uznávaný parametr kvality porodní péče. Česká republika a severské země v tom udává celosvětový trend.