Z celkem 33 zaměstnanců by mělo být 24 propuštěno. Termín, stanovený ministerstvem zemědělství, je 30. června. Od poloviny roku zůstane v pivovaru, jen "likvidační tým“. Uvedl to zpravodajský portál iHNED.cz. Podle něj se loni pivovar při tržbách necelých 34 milionů propadl do ztráty téměř 30 milionů korun.

Portál dále cituje Ditu Vrbovou, mluvčí ministerstva zemědělství, které je stoprocentním akcionářem podniku. Vrbová říká, že se nejedná o insolvenční řízení, pivovar podle ní není zadlužený. Roky ale kumuluje ztrátu do obrovských rozměrů, během posledních tří let se vystřídalo několik ředitelů a žádný z nich nedokázal zabránit každoročnímu propadu výroby o tisíce hektolitrů. Hrozilo, že pivovar nebude mít letos ani na úhradu energií či nákup surovin.

Podle předsedy představenstva Jihomoravských pivovarů Zdenka Řeháka nebylo jiné řešení. Zodpovědnost za situaci prý ale má kromě ředitele, který v dubnu po několika měsících ve funkci skončil, i on sám.

"Čekalo se, že nové vedení vykročí lepším směrem. Ale co se mělo zachránit, se spíš ještě zhoršilo,“ přiznává pro iHNED.cz. Tvrdí, že podstatnou vinu na loňském propadu produkce z víc než 33 tisíc hektolitrů na 24,5 tisíce má výpadek exportu.

Výstav pivovaru o tisíce hektolitrů klesal i v předchozích letech. Před osmi lety se ve Vyškově vařilo téměř 80 tisíc hektolitrů za rok. Pivovar zažívá i velký propad tržeb, ve ztrátě byl už několik let, ta předloňská ale činila 9,7 milionu korun. Valná hromada schválila záměr pronajmout jednotlivé nemovitosti, technologii i další movité věci.