VYBERTE SI REGION

Vyučí se číšníkem, pracovat tak ale nechtějí. Problém je praxe, plat i lenost

Vyškovsko – Práce o víkendech, svátcích a často pozdě do noci. Vyučení na nabídky neslyší. Ti, kteří přijdou, mají málo praxe. Nebo žádnou. I tak hodnotí restauratéři z Vyškovska současnou situaci s nedostatkem číšníků a kuchařů.

15.2.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Autor: DENÍK/Adéla Buráňová

Podle vedoucího restaurace U Zlaté rybky v Tučapech Radka Urbánka je to momentálně velký problém. „Kuchař se špatně shání, ale číšníci ještě hůř. Především jde o vztah k práci, který lidem chybí. Taky často postrádají zápal, nechtějí se učit a zlepšovat, " popsal Urbánek.

Zoufale hledají i třeba v restauraci U Prcka ve Vyškově. „Na uklízečku se mi přihlásí 80 lidí, ale na číšníka bohužel nikdo. Kuchaře máme, ale problém jsou číšníci. Vyučení nám na nabídky prakticky nechodí. Spíš jsou to lidé, kteří dělali v kanceláři. Praxi sice nějakou mají, ale neznají základy ze škol," poznamenala za podnik Zlata Dušátková.

Podle mnohých jde o těžkou práci. Na place obsluha naběhá i několik kilometrů, je v přímém kontaktu se zákazníky, kteří mají na služby vysoké nároky. To samé platí nad plotnami.

Navíc je podle vedoucí učitelky odborného výcviku pro gastronomické obory na Integrované střední škole ve Slavkově u Brna Petry Horákové problém s leností mladých absolventů. „Vyučených lidí v oboru gastronomie je dost, ale je to práce o večerech a víkendech. Je proto velice těžké udržet pracovní morálku mladých lidí. To je místo, kde to drhne. To je asi problém všude, nejen v gastronomii," naznačila Horáková.

V prváku mladí kuchaři většinou začínají s pomocnými pracemi a postupně se dostávají i k vaření. Číšníci se zase dostanou k velkému množství kurzů. „V dnešní době mají spoustu možností, když to srovnám s tím, co bylo dřív. Musí příležitostí jen využít. Můžou si udělat sommeliérské nebo baristické kurzy. Žákům nabízíme i zahraniční stáže, " popsala Horáková.

Nízký plat?

Ředitelka školy Vladislava Kulhánková příčinu nezájmu o práci v pohostinství shledává i jinde. Mimo jiné také v platovém ohodnocení. „Naši absolventi uplatnění najdou. Kvalitní pracovníci si zaměstnání seženou vždy. Jediná chyba je ve výplatě. Kuchař je nezbytný pro restauraci, když je šikovný, je i dobře zaplacený. Číšníci jsou na tom hůře. Závislí jsou na spropitném. Samozřejmě je problém i v samotném nadšení pro obor. Musí to dotyčného bavit," upozornila ředitelka. Dodala, že zájem ze strany školáků o obor kuchař-číšník v posledních letech neklesá.

Počet zájemců netrápí majitele vyškovského hotelu Selský dvůr Michala Dědka. Jde spíš o kvalitu uchazečů. „Přihlásí se mnoho zájemců, ale musíme si hodně vybírat. Přijdou velmi často hlavně lidé mimo obor. Někteří si myslí, že číšníka může dělat kdokoliv, ale to není pravda. Přišli i vyučení lidé se sommeliérským kurzem a ve finále neznali rozdíl mezi sladkým a suchým vínem. Dobrých číšníků je na trhu málo," zdůraznil Dědek.

Nedostatek kvalifikovaných a spolehlivých zaměstnanců pak často pociťují i zákazníci. „Dřív jsem chodívala na polední menu do restaurací mnohem víc. Párkrát jsem ale dostala jídlo, které opravdu nebylo vůbec dobré. Teď se snažím vařit si víc doma," popsala své zkušenosti Denisa Lukačková z Radslavic.

Jako na diskotéku

Lidé poukazují i na mastný zápach z kuchyní, který se line po restauraci, nebo obsluhu, která nosí plata a talíře v riflích a tričku s potiskem. „Není nic horšího než nepříjemná obsluha. Párkrát už jsem odcházela z různých restaurací hodně zklamaná. Naštěstí jsem našla podnik, kam chodím a kde jsem spokojená s jídlem i obsluhou," dodala dívka.

Podle Dědka často hraje roli to, že děti jdou na učiliště nebo střední školy bez zájmu. „I proto se na pohovor dostaví hlavně ti, kteří nejsou vyučení v oboru. Na hotelové školy se chystají deváťáci bez zájmu o odvětví a to se promítne v budoucnu. Nedostali se na gymnázia a obchodní akademie. Víc bych i výuku přesunul do provozů," nastínil hoteliér.

Obecným problém je podle jeho slov i to, že je o polovinu gastro podniků víc, než by stačilo. „Jsem optimistou a doufám, že trh pomůže vyčistit elektronická evidence tržeb. Ale jak už to v téhle zemi bývá, z dobrého úmyslu na začátku bývá paskvil na konci. Tak uvidíme, jestli můj optimismus není naivní," uzavřel Dědek.

KATEŘINA LORENZOVÁ

Autor: Redakce

15.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Devatenáctiletý Sečkář po vyškovském debutu: Devítka mi přináší štěstí

Vyškov – Devatenáctiletý fotbalový záložník Michael Sečkář odehrál v sobotu své první utkání ve vyškovském dresu. A byla to premiéra, o jaké se mu nejspíš ani nesnilo. Vyškov porazil na domácím hřišti vedoucí celek tabulky z Otrokovic vysoko 5:1 a sám Sečkář vstřelil už 
v prvním poločase dvě pěkné branky.

Online rozhovor: hejtman Michal Hašek odpovídal na otázky čtenářů

Brno – Sociální demokrat Michal Hašek stojí v čele Jihomoravského kraje už osm let od té doby, kdy porazil tehdejšího lidoveckého hejtmana Stanislava Juránka. V letošních krajských volbách 7. a 8. října ho čeká boj o třetí období v čele kraje.

Divně řešený chodník se zužuje. Šlo jen o opravu, rozměry zůstaly, říká úřad

Bučovice – Oprava chodníku, která trvala dlouho a nedopadla podle jejích představ, a také stav vjezdu k domům ve Vinohradské ulici v Bučovicích při úpravách pálily obyvatelku Libuši Benešovou. Za deště auta nemohla vjet do dvora. „Když začalo pršet, udělalo se tam bahno, do kterého auta zapadla. Bylo to zkrátka nešťastné," přiblížila Benešová redakci Vyškovského deníku Rovnost problém, na který upozornila i na webu Bučovic.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies