Nyní už se Slavkov u Brna poohlíží po dotacích, aby mohl sochy nechat opravit. „Zpráva o tom, že jsou definitivně majetkem města, je velmi čerstvá. Protože jsme nevěděli, jak celá věc dopadne, doposud jsme vhodný dotační titul nehledali. Teď už se do toho můžeme pustit," byl potěšený slavkovský starosta Michal Boudný.

Podle ředitelky zámku Evy Oubělické ale pravděpodobně nebude jednoduché nějaký najít. „Jde o poměrně specifickou věc, nicméně už nějaké nápady na to, kde se poohlédnout, máme," sdělila ředitelka památky.

Kdy obnova začne, tak zatím nedokázali říct. Otázkou rovněž zůstává, zda se s restaurováním bude počítat při sestavování rozpočtu na příští rok. Jak podotkla Oubělická, stoprocentní dotaci Slavkov těžko nedostane. „A jestli ji začleníme do právě chystaného rozpočtu, také ještě není jisté," doplnil Boudný.

Podle ředitelky však je nutné kvůli stavu některých soch jednat rychle. Na to ostatně před časem upozornila i specialistka na hradní a zámecké instalace a restaurování z brněnské pobočky Národního památkového ústavu Marta Sedláková. „Sochařská výzdoba slavkovského parku je několik let zapsaná na seznamu nejohroženějších památek. Některé z nich v minulosti nahradily kopie, ale už i ty potřebují opravit," upozornila odbornice.

Předměty, o které se jedná, pocházejí z období okolo roku 1700 a většina z nich je z mušlového vápence. Jejich autory jsou Giovanni Giuliani a Ignác Lengelacher. „Původně byly určené pro oranžérii, kterou nechal postavit Dominik Ondřej Kounic a jež stávala v místě dnešního bazénu v dolním parteru," přiblížila mluvčí Slavkova Veronika Slámová.

Z počátku sochy bývaly v zámeckém parku, v průběhu devatenáctého století byly rozmístěné na zámeckém nádvoří. Po zásadní přestavbě parku mezi lety 1971 až 1976 se do parku vrátily zpět a zůstaly tam dodnes. Některé z nich zdobí i interiéry zámku.

Právě v sedmdesátých letech se soubor naposledy dočkal restaurování. Od té doby předměty nebyly zásadně ošetřené a podepsal se na nich zub času. „Když jsme začali shánět peníze na opravu soch, zjistili jsme, že není jisté, komu patří. Proto jsme museli podat určovací žalobu na stát," připomněl Boudný.