Město, které je majitelem objektu zhruba čtyři roky, s ním ale má jiné plány. Ještě jeho minulé vedení nechalo zpracovat studii a částečně i projektovou dokumentaci, aby v ní mohlo vzniknout muzeum. Současné však chce v budově, která je od roku 1994 na seznamu kulturních památek, vytvořit ubytování pro turisty.

Jak podotkl místostarosta města Zdeněk Šedý, právě penzion ve městě výrazně chybí. Na rozdíl od muzea, které může být i v jiných prostorách. S tím souhlasí třeba obyvatel Lubomír Vágner. „V Rousínově máme jen internát, takže je určitě vhodné postavit i normální ubytování," podotkl muž.

511lidí hlasovalo v anketě týkající se Staré pošty. 324 jich bylo pro penzion s restaurací, 187 pro solitérní řešení.

Představitelé města tak nechali na penzion vytvořit studii. Zamlouvaly se jim dvě varianty. „První mluví o solitérním řešení Staré pošty s kuchyňkou, ve které by se připravovaly pouze snídaně. Součástí by byla jídelna se švédskými stoly. Před penzionem, v místě současné restaurace, by pak byla vzdušná letní zahrádka se zelení," přiblížil Šedý.

Druhá varianta představuje projekt, jehož součástí je stavba nové restaurace se střešní terasou. S celoročním provozem a obědy. „Ať tak nebo tak, současná restaurace se zboří. Náklady na její opravu by byly příliš vysoké. Co se pak týká jednotlivých variant, první by i s opravou Staré pošty a úpravou ploch vyšla zhruba na osmnáct milionů korun. Druhá pak na čtyřiadvacet," informoval Šedý s tím, že asi čtrnáct milionů z obou částek spolkne samotná rekonstrukce budovy pošty.

O dalším vývoji rozhodovali i obyvatelé, kteří v září hlasovali, kterou cestou by se vydali. „Anketu týkající se výběru varianty řešení jsme zahájili 4. září. V ten den hlasovalo 265 lidí, z nichž se přes sto padesát přiklonilo k variantě restaurace s terasou," sdělil tajemník Rousínova Marián Tlčik.

Následně pak zájemci mohli hlasovat i na Facebooku a v předsálí knihovny v Záložně. „Druhé zmíněné možnosti využilo sto jedenáct lidí, šedesát z nich se opět přiklonilo k variantě restaurace s terasou. Stejný byl i výsledek hlasování na Facebooku, kde tato varianta získala sto třináct ze sto pětatřiceti hlasů," vyčíslil.

Na Rousínovských trzích hlasoval i Vágner. Pro variantu s restaurací. „Přišlo mi to jako lepší volba, restaurace s celoročním provozem je podle mě vhodnější. Vše jsme však viděli zatím jen na papíře, jestli šlo o dobrou volbu, uvidíme, teprve až bude stát," zmínil Vágner. Naopak důchodci, který budovu pamatuje, ještě když fungovala, se víc zamlouvá varianta se vzdušným posezením, kterou by doplnila zeleň. „Sušilovo náměstí, kde pošta stojí, se nachází vedle rušné silnice, navíc je samý beton. Takže každý kousek přírody vítám," řekl obyvatel města.

Konečné slovo ve výběru varianty nicméně budou mít zastupitelé. Vítěznou variantu by mohli zvolit už koncem října. „Jakmile rozhodnou, budou následovat projektové práce na celé Sušilovo náměstí. Realizace pak záleží na prioritách zastupitelstva," dodal Šedý.