Někteří se obávají, že by v ní mohla vzniknout ubytovna pro uprchlíky. To nicméně kraj vyvrací. „Nepočítáme s tím a ani neuvažujeme, že bychom teď nebo v budoucnu z budovy něco takového udělali," ujistil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Stanislav Juránek.

Zatím stále slouží studentům a i poté, co se přestěhují, ji škola bude ještě nějaký čas dál využívat. A to kvůli jídelně, která na gymnáziu chybí. Přestože se počítá se stavbou nové, podle Juránka to bude až v příštím roce.

Konkrétní záměry tak zatím kraj se stavbou nemá. Vedení Bučovic si nicméně myslí, že ji bude chtít prodat. V případě, že tomu tak bude a město ji koupí, starosta Radovan Válek má docela jasné představy, jak s ní naložit. „V Bučovicích chybí prostory pro drobné podnikání. Také by bylo potřeba přestěhovat muzeum ze zámku jinam, protože v památce platí hodně za pronájem, a i proto se nemůže víc rozvíjet. Objekt by se rovněž dal využít pro knihovnu, kde by mohla vzniknout místnost pro důchodce a neziskové organizace," vyjmenoval Válek.

Zda se radnice přihlásí do výběrového řízení, pokud kraj budovu nabídne k prodeji, ale momentálně nedokázal říct. „Záležet bude hlavně na ceně," poznamenal starosta.

Podobný názor jako Válek sdílí i Bučovanka Věra Krejčířová. „Určitě bych si tam dokázala představit muzeum. Jde o historickou budovu," řekla žena. Jinak to vidí třeba Josef Masařík. „Bylo by dobré, kdyby tam vzniklo pěkné obchodní centrum s potřebami pro kutily. A obchod s potravinami. Objekt je v centru, hodilo by se to," myslí si Masařík.

Že kraj bude chtít budovu prodat, si myslí i ředitel bučovických spojených středních škol Jiří Vlček. Jak ale také potvrdil, minimálně rok ji škola ještě bude využívat. „Ale vytápět už budeme jen jedno křídlo. Právě to, kde se nachází jídelna," sdělil Vlček.

Nyní už jsou v plném proudu práce na úpravách gymnázia, aby se do něj mohlo přestěhovat zhruba sto dvacet studentů obchodní akademie. Budova se rozšíří o půdní vestavbu a nové šatny. „Od kraje jsme na akci dostali sedmnáct milionů korun. S opravami jsme měli začít dřív, ale zdržela nás jedna firma, která se bránila vyřazení z výběrového řízení. Kvůli tomu se o měsíc nebo dva posune i stěhování žáků. Ale myslím, že do konce podzimu to stihneme," okomentoval ředitel.

Studenti měli budovu v Komenského ulici opustit už před dvěma lety. Podle Vlčka ale nebyly peníze na úpravy gymnázia. „Loni jsme sice od kraje peníze dostali, ale byly určené na zateplení," poznamenal Vlček. Co se pak týká jídelny, ta má vzniknout místo bývalého gymnaziálního internátu.