VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zámecká komora v muzeu se dočká sladkého křtu

Vyškov – Nový výstavní sál Vyškovska Muzea ve Vyškově už není bezejmenný. Navíc ho čeká pořádně sladký křest. „Sál jsme nakonec pojmenovali jako Zámeckou komoru. Chtěli jsme se na základě stavebně-historického průzkumu inspirovat tím, co v prostorách v minulosti bylo. Jenže nic nebylo stoprocentně podložené. Zřejmě v místě byly skladovací prostory, pravděpodobně i vězení. Jisté je to, že se využití místnosti často měnilo, proto jsme zvolili spíš neutrální název," prozradila ředitelka muzea Monika Pelinková.

24.5.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: archiv

Nový sál vzniká ze starého skladu. „Pro výstavní aktivity a další doprovodné akce, jako jsou třeba výtvarné dílničky, máme poměrně málo prostoru. Většinu výstavního prostoru nám zabírají stálé expozice, proto jsme se rozhodli pro nový sál," zdůvodnila ředitelka.

Přebudování sálu hradí muzeum z vlastních provozních prostředků a z investičního fondu. „Rozšíření elektroinstalace je už hotové. Díky tomu můžeme dostatečně nasvítit panely a vitríny. Momentálně doděláváme přepažení sálu sádrokartonovou příčkou, protože menší část místnosti potřebujeme i nadále využívat jako sklad. Na slavnostní otevření bude ale vše připravené," ujistila Pelinková.

Vedení muzea sál pokřtí výstavou nazvanou Čokoládové mámení. Ta zájemce provede počátky čokolády u Olmeků a Mayů, kteří vařili hořkou tekutinu z kakaových bobů. „Přiblíží celý postup výroby čokolády od pěstování kakaových bobů, sušení, pražení a dalších fází její přípravy. Návštěvníci budou mít možnost dovědět se mnoho informací o účincích bílé i tmavé čokolády," lákala organizační pracovnice vyškovského muzea Ivana Fleková.

Výstava v Zámecké komoře představí zároveň i historii čokolády v českých zemích, první továrny a cukrárny, kde se čokoláda vyráběla a prodávala. „Část výstavy bude věnovaná historii cukrárny Janský ve Vyškově. Od roku 1991 převzala rodina Janských provozovnu nazpět a postupně obnovuje sortiment cukrářských výrobků dle původních receptur," dodala Fleková s tím, že vernisáž výstavy odstartuje v úterý 5. června. Dráždit chuťové buňky návštěvníků bude až do konce srpna.

Autor: Michal Kočí

24.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Loňský nedostatek medu? Letos bude ještě hůř. Kvůli trvajícímu suchu

Supersport BMW i8. Policie si od auta slibuje hlavně větší ukázněnost řidičů na dálnici.
23

Zraněného policistu, který se vyboural s hybridním BMW, propustili z nemocnice

Zubní pohotovost? Na Vyškovsku stále v ohrožení. Lidé jezdí pro pomoc až do Brna

Vyškovsko, Blanensko – Nebudeme na pohotovosti sloužit, protože se nám to finančně nevyplatí, vyhrožovali na jaře zubaři ve Vyškově. Uskutečnila se dokonce schůzka mezi předsedou okresní stomatologické komory Jiřím Wolfem a vedením nemocnice. „Ke změnám ale nedošlo. Vedení si našlo východisko, k němuž my máme připomínky. Rozhodli se to řešit službami lékařů, jimž současná situace vyhovuje a stačí. Jde hlavně o starší zubaře. Hrozí, že mladší od smlouvy odstoupí,“ řekl Wolf.

Test Deníku Rovnost o důvěřivosti důchodců: Nesete přeplatek? Jdu otevřít

Břeclav /TEST/ - Deník Rovnost testoval důvěřivost důchodců. Redaktor a nejprve ukrytý strážník zkoušeli, jak starší lidé dokážou odolat lákavé nabídce podvodníka.

Pálavské vinobraní oslaví už 70 let. Zastavila jej pouze okupace v roce 1968

Mikulov – Výstava ovoce a zeleniny, změny názvu i pokus o politickou akci. Pálavské vinobraní má za sebou dlouhou historii. Od prvního ročníku letos uplyne sedmdesát let.

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení