VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zámecká komora v muzeu se dočká sladkého křtu

Vyškov – Nový výstavní sál Vyškovska Muzea ve Vyškově už není bezejmenný. Navíc ho čeká pořádně sladký křest. „Sál jsme nakonec pojmenovali jako Zámeckou komoru. Chtěli jsme se na základě stavebně-historického průzkumu inspirovat tím, co v prostorách v minulosti bylo. Jenže nic nebylo stoprocentně podložené. Zřejmě v místě byly skladovací prostory, pravděpodobně i vězení. Jisté je to, že se využití místnosti často měnilo, proto jsme zvolili spíš neutrální název," prozradila ředitelka muzea Monika Pelinková.

24.5.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: archiv

Nový sál vzniká ze starého skladu. „Pro výstavní aktivity a další doprovodné akce, jako jsou třeba výtvarné dílničky, máme poměrně málo prostoru. Většinu výstavního prostoru nám zabírají stálé expozice, proto jsme se rozhodli pro nový sál," zdůvodnila ředitelka.

Přebudování sálu hradí muzeum z vlastních provozních prostředků a z investičního fondu. „Rozšíření elektroinstalace je už hotové. Díky tomu můžeme dostatečně nasvítit panely a vitríny. Momentálně doděláváme přepažení sálu sádrokartonovou příčkou, protože menší část místnosti potřebujeme i nadále využívat jako sklad. Na slavnostní otevření bude ale vše připravené," ujistila Pelinková.

Vedení muzea sál pokřtí výstavou nazvanou Čokoládové mámení. Ta zájemce provede počátky čokolády u Olmeků a Mayů, kteří vařili hořkou tekutinu z kakaových bobů. „Přiblíží celý postup výroby čokolády od pěstování kakaových bobů, sušení, pražení a dalších fází její přípravy. Návštěvníci budou mít možnost dovědět se mnoho informací o účincích bílé i tmavé čokolády," lákala organizační pracovnice vyškovského muzea Ivana Fleková.

Výstava v Zámecké komoře představí zároveň i historii čokolády v českých zemích, první továrny a cukrárny, kde se čokoláda vyráběla a prodávala. „Část výstavy bude věnovaná historii cukrárny Janský ve Vyškově. Od roku 1991 převzala rodina Janských provozovnu nazpět a postupně obnovuje sortiment cukrářských výrobků dle původních receptur," dodala Fleková s tím, že vernisáž výstavy odstartuje v úterý 5. června. Dráždit chuťové buňky návštěvníků bude až do konce srpna.

Autor: Michal Kočí

24.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

O svém boji s rakovinou píše na internetovém blogu třiadvacetiletý Petr Hübel.

S rakovinou bude bojovat až v Peru u domorodého kmene. Věří na zázraky

Tak jako v řadě dalších vesnic Vyškovska si i obyvatelé Ježkovic v sobotu užívali ostatky.
18

OBRAZEM: Silniční kontrola! Ježkovičtí dováděli v maskách v ulicích

Nová zóna místo Dukly: lidé si tam odpočinou až v dubnu, stavba se prodraží

Blansko – O zhruba dva miliony korun se prodraží nová odpočinková zóna, která v Blansku zaplní místo po zbouraném hotelu Dukla. Původně měla být hotová už na konci loňského listopadu. Důvodem zdržení i navýšení ceny je podle radnice chyba projektanta.

Život na Antarktidě: Alkohol na stanici podléhá schválení, říká klimatolog

Brno /ROZHOVOR/ – Přední český klimatolog Pavel Prošek díky své práci procestoval Arktidu i Antarktidu. Na mrazivém světadílu pomáhal přesně před deseti lety založit první českou polární stanici. „Je to vlastně takový dobře zateplený panelák z dřevoštěpky. Ale dodnes stojí a funguje bezvadně," říká o stanici s nadsázkou. Celkově se do těch míst zúčastnil osmi výprav a pomáhal tam založit klimatologický program.

Hledá se patriot s dostatkem času. Sehnat kronikáře bývá často problém

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Vedení kronik bývalo dřív výsadou učitelů a vzdělanců, nyní je píšou spíše nadšenci. Na rozdíl od minulosti musí řešit třeba ochranu osobních údajů. Většinou jim ale chybí čas.

Doprava v Brně v roce 2050? Sdílení cest, o pětinu méně aut, tvrdí plán mobility

Brno - Pruhy v protisměru pro cyklisty v jednosměrkách? Rozšíření pěších zón? Přednost autobusů na křižovatkách? Tyto a desítky dalších návrhů ovlivňujících dopravu v Brně představil městský plán mobility do roku 2050. Do 30. dubna k němu lidé mohou zasílat připomínky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies