Na první návštěvníky čeká bohatý program. „Sály a komnaty ožijí příběhy šlechticů a měšťanů v podání herců divadla Exulis. Scénky návštěvníky přenesou do doby, kdy se v Ajacciu narodil Napoleon Bonaparte,“ přiblížila ředitelka zámku Eva Oubělická. Dobu připomenou i empírové šaty z dílny Anne Marie Kubišové, které prohlídkovou trasu ozdobí.

Sezona ve Slavkově začíná

- zahájení sezony ve Slavkově: výstavou Fenomén Merkur
- zajímavá expozice: Právo útrpné v zámeckém podzemí
- pro děti: speciálně upravená trasa Tajemství ztracené koruny

Své brány otevře i další památka v okrese, zámek v Bučovicích. A to příští sobotu. Tradičně sezonu zahájí květinovou výstavou v reprezentačních sálech, dorazí i známý florista Slávek Rabušic. Největší tahák podle kastelánky Jany Buriankové letos bude výstava bonsají. Na zámek se vrací po patnácti letech. K vidění bude koncem května na arkádovém nádvoří.

Vyškov chce do centra vozit turisty dinovláčkem.
Turisté vyškovskému centru chybí. Přivézt je tam má dinovláček

Na nápor turistů už se připravují i na zámku Vranov nad Dyjí na Znojemsku. Také ten otevře příští sobotu. A na sezonu chystá řadu novinek. „Tou nejvýznamnější je výstava mistrovských replik korunovačních klenotů. Uskuteční se v prostorách bývalé kočárovny před zámkem a potrvá od konce června do závěru prázdnin,“ přiblížil kastelán Radek Ryšavý.

Lidé se můžou těšit i na úpravu vybavení. Třeba od května na první prohlídkové trase projdou po nových běhounech s květinovým vzorem a bordurou. Aktuálně je vyrábí v Dánsku.

Expozice pivovarnictví v historické varně městského pivovaru ve Znojmě. Ilustrační foto.
Znojmo otevřelo expozici pivovarnictví. Celoročně

Příští sobotu přivítají první návštěvníky také na zámku v Lysicích na Blanensku. „Upravili jsme interiér zahradního sálu. Lidé tam budou mít o prvním víkendu vstup zdarma,“ uvedla kastelánka Martina Rudolfová.

Na blanenském zámku se mimo klasických prohlídkových tras nachází i Muzeum Blanenska. Proto má otevřeno celoročně. „Už v pondělí zveme návštěvníky na slavnostní otevření unikátní expozice blanenské umělecké litiny, která je pro město typická,“ pozvala Martina Hejčová z blanenské informační kanceláře.

Portál Rytířské jeskyně v Moravském krasu.
Moravský kras má nové hranice. Oblast se rozšíří o šest kilometrů čtverečních

O víkendech už je otevřený i zámek v Lednici na Břeclavsku. Jako součást lednicko-valtického areálu je druhým nejnavštěvovanějším zámkem v České republice. „V dubnu začneme s rekonstrukcí poslední etapy fasády Minaretu. Návštěvníci budou mít neopakovatelnou příležitost sledovat restaurátory přímo při práci,“ zmínila kastelánka zámku Ivana Holásková.