„Inspirovali jsme se službami jiných knihoven v republice. Několikrát se nám stalo, že čtenář si při začínajícím deštivém počasí odnesl jen jednu knihu, protože víc jich neměl kam schovat. Dostali jsme darem tři deštníky, které nyní lidem nabízíme. Jejich výpůjční doba je na měsíc, ale všechny prosíme, aby nám je vrátili při nejbližší možné příležitosti, abychom je měli vždy připravené pro případ potřeby," informovala pracovnice knihovny Zdeňka Adlerová.

Nejde však o jedinou novinku, kterou si instituce připravila. Zapomnětlivým čtenářům půjčí i brýle na čtení. „Vyšli jsme ze zkušeností, kdy nám vrátili knihu a začali hledat brýle, aby viděli na výběr. Pokud je nenašli, vraceli se domů s prázdnou. To však knihovník nesmí dopustit," smála se.

Knihovna dřív podle ní řešila takové případy asistencí některého z pracovníků. „Ne každému čtenáři ale bylo příjemné, když mu někdo stál za zády, nebo nás nechtěli zdržovat. Proto jsme pořídili brýle. Nepůjčujeme je domů, slouží jen na výběr literatury v knihovně," upozornila Adlerová.