„Už máme vymalováno, položili jsme i nové linoleum a čekáme na tabule. Během prázdnin nastěhujeme nábytek. V září ve škole otevřeme dvě první třídy, dohromady se sedmatřiceti žáky," potvrdil starosta Ivanovic na Hané Vlastislav Drobílek.

Kromě nich se budova stane sídlem školní družiny s kapacitou sedmdesáti dětí. „Pro příští rok to máme naplánované tak, že letošní prvňáci ve škole zůstanou, čímž vzniknou další dvě, tentokrát druhé třídy. Škola má čtyři učebny, všechny tak zaplníme," dodal starosta s tím, že úpravy Wiedermannovy zhruba z poloviny zaplatila státní dotace. „V Tyršově se díky přesunu prvních, v příštím roce i druhých tříd uvolní místo pro odborné učebny a dílny," poznamenal Drobílek.

Novinek se dočká právě i Základní škola Tyršova. Konkrétně její přístavba. Na konci června se jí ujmou dělníci, kteří ji zateplí. „Ze Státního fondu životního prostředí máme slíbené tři miliony sedm set tisíc korun, díky soutěži se nám ale částku podařilo snížit na necelé dva miliony. Za dalšího asi půl milionu vyměníme okna. Dotace zaplatí zhruba devadesát procent nákladů," doplnil starosta.

Ve Vyškově budou dělníci přes léto pracovat na čtyřech mateřinkách a na stejném počtu základních škol. „V základních školách Nádražní a Tyršova půjde nejvíc peněz do regulace vytápění," zmínila mluvčí města Petra Bezdomniková.

co řemeslníci v létě na školách opraví?seznam akcí o letních prázdninách na vyškovských základních školách:
Morávkova (zateplení, výměna oken) 10 493 000
Nádražní (oprava stěn v učebnách) 300 000 (regulace otopného systému) 1 200 000
Purkyňova (dodávka a montáž basketbalových košů) 410 000
Tyršova (regulace otopného systému) 1 999 000
Zdroj: Městský úřad Vyškov

S mnohem vyšší sumou na kompletní zateplení však počítají v Základní škole Morávkova, jejíž vzhled se za půlstoletí provozu prakticky nezměnil. Práce už se navíc minulý měsíc rozběhly. „Jsme poslední školou ve Vyškově, která na tak rozsáhlé práce čekala. Jedná se zejména o zateplení obvodových stěn včetně základů. Nechybí výměna oken, ta už je z velké části za námi. I zateplení jedné strany tělocvičny je hotové," vyjmenovala ředitelka školy Jana Plášilová s tím, že harmonogram prací se daří plnit.

Stavební zásahy z velké části stejně jako v Ivanovicích pokryje dotace od Státního fondu životního prostředí.

Peněz od zřizovatele pak letos využije k úpravám Základní škola 711 v Bučovicích. Žáci se po prázdninách můžou těšit na modernější fyzikální učebnu. „Chystáme se vylepšit laboratoř. Půjde o stavební úpravy a nákup nového nábytku. Vzhledem k tomu, že ještě probíhá výběrové řízení na dodavatele, nemůžu říct, jak bude akce drahá," sdělil ředitel školy Přemysl Kašpar.

Naproti tomu ve Slavkově u Brna letos k žádným větším opravám nedojde. „Ani jedna z našich základních škol přes léto neplánuje rekonstrukci. Dílčí úpravy, pokud nějaké chystají, platí ze svých peněz, a jsou tedy plně v jejich režii," upřesnila mluvčí Slavkova Veronika Slámová.