VYBERTE SI REGION

Zelenému pivu z Topolan dala barvu bazalka, Slavkov nabídne "bahnitý" speciál

Vyškovsko – Začali s ním Brňané před deseti lety a inspirovali řadu dalších pivovarů. A tak si nyní i obyvatelé Vyškovska můžou vybrat, jestli si dají na poslední čtvrtek před Velikonocemi k obědu špenát nebo večer zajdou na zelené pivo. V regionu ho vaří dva ze čtyř pivovarů, třetí chystá kvasnicový speciál.

24.3.2016
SDÍLEJ:

Vyškovská Radniční vinárna už zelené pivo čepuje. Objednali tři padesátilitro­vé sudy.Autor: DENÍK/Michaela Martínková

Na Vyškovsku pouze ve vinárně ve vyškovské Radniční ulici, anebo pak v Brně, si lidé můžou pochutnat na pěnivém moku s příměsí bazalky topolanského pivovaru Lišák. „Dělám ho jen na objednávku. Pro vinárnu šlo o tři padesátilitrové sudy. Aby pivo mělo specifickou chuť, letos jsem do něj přidal bazalku. Nejedná se o žádná umělá aromata, ale čistě o přírodní přísadu," ujistil majitel pivovaru Jan Michalík.

Poprvé letos budou mít možnost milovníci zlatavého moku ochutnat zelený speciál od Pivovaru Vyškov jinde než jen v jeho pivnici. „Prvním rokem se naše zelené pivo objeví u našich zákazníků ve větším měřítku. Chceme založit tradici. V minulosti jsme ho mívali jen u nás v pivnici," uvedl ředitel vyškovského pivovaru Roman Kotolan.

Klasická dvanáctka

Při výrobě podle něj vsadili na osvědčenou kvalitu. „Zelené pivo se většinou dělá formou speciálů, které mají vyšší stupeň alkoholu, než je dvanáct. My jsme zvolili jinou cestu. Půjde o klasickou dvanáctku, která má jen zelenou barvu," popsal Kotolan s tím, že uvařili zhruba dvě stě hektolitrů.

kde se budou čepovat speciály
- Zelený Lišák z Topolan: Radniční vinárna ve Vyškově, brněnské restaurace

- Zelené pivo Pivovaru Vyškov: pivovarská pivnice a Hotel Selský dvůr ve Vyškově, Švábenice, Drnovice, Hvězdlice

- Jarní speciál Slavkovského pivovaru: slavkovská pivovarská restaurace, brněnské podniky

„Cenu si řídí naši zákazníci. Pohybovat by se ale měla kolem šestadvaceti až třiceti korun," zmínil ředitel.

K dostání má být od čtvrtka. Jak dlouho se bude čepovat, neví. Minimálně do soboty by ale podle něj mělo být v prodeji. „Samozřejmě záleží na tom, jak rychle půjde na odbyt," dodal Kotolan.

Ochutnat ho zájemci můžou v pivovarské pivnici nebo Hotelu Selský dvůr ve Vyškově, ale také třeba ve Švábenicích, Drnovicích či Hvězdlicích.

Chystá se na něj například Vyškovan Filip Bergmann. „S kamarády vyrazíme do jedné vyškovské restaurace. Nemám tušení, co to bude za pivo, z jakého pivovaru. Půjde o překvapení. Rozhodně to ale pro nás není tradice, nechodíme na něj pravidelně každý rok. Určitě se na něj však těším," svěřil se mladík.

Speciál pak chystá také slavkovský pivovar. Pokud ale lidé čekají zelený mok, jsou na omylu. Vedení nechce jít komerční cestou. „Pivo nemá být zelené. Proto jsme připravili úplně jiné, jde o jarní speciál," řekl obchodní zástupce pivovaru Zdeněk Vlček.

Hodně kvasinek

Myslí si, že pivovary, které tvrdí, že používají tajné byliny, a ne barviva, neříkají až tak úplně pravdu. „Všechna zelená piva podle mého názoru obsahují přísady, které v něm nemají co dělat. Proto jsme přichystali jarní ležák. Stupňově jde o jedenáctku, do které jsme přidávali živou kulturu kvasinek. Je nepasterované a nefiltrované. Chceme ukázat, jak může pivo vypadat díky přírodní složce. Působí zakaleně až bahnitě. Kvasinek je v něm opravdu hodně," vyzdvihl Vlček.

V prodeji je od středy. Cena je podobná jako u vyškovského zeleného piva, a to mezi osmadvaceti a třiceti korunami. K dostání bude zhruba na deseti místech Vyškovska. „Ale jestli ho hospodští narazí už ve čtvrtek, to netuším. Někde možná dají přednost zelenému. U nás v restauraci ale bude," dodal Vlček.

Jako jediný ze čtveřice pivovarů v regionu nenabídne zelený mok ten bohdalický. „Zatím o něm neuvažuji. Nejde o naši tradici, ale irskou. Chystáme se vařit různé druhy, zelené ovšem rozhodně ne," zdůraznil majitel Jiří Novotný.

Autor: Michaela Martínková

24.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Mšic je letos na Vyškovsku málo. Proto chybí i lesní med

Vyškovsko – Zpočátku to vypadalo, že medu bude letos hodně. V průběhu sezony se však situace obrátila. Včelaři z Vyškovska se shodují, že zásadně utrpěla hlavně produkce toho medovicového, známého také jako lesní. I přesto mají dobré zprávy. Ceny oproti loňsku nezvýší. V průměru zůstávají na sto padesáti korunách.

Z autoplachet dělaly tašky už naše babičky, říká výrobce z Břeclavi

Břeclav – Kamionová plachta. Většina lidí si ji spojí s obrovským autem, přepravou nejrůznějšího zboží, a možná dokonce s dopravními zácpami. Nikoliv však Břeclavan Ivan Kábrt s Jiřím Lernbecherem, kteří plachty využívají pro netradiční druh podnikání. Dvojice z nich vyrábí tašky, batohy nebo třeba peněženky. „Lidé se někdy smějí a jsou překvapení, že se dá z něčeho takového vůbec tvořit. Materiál má však hrozně moc výhod," povídá mladší z mužů Kábrt.

Vylepšené. Lavičky ve Vyškově dostaly nový nátěr

Vyškov – V ruce barvu a štětec, na sobě pracovní oblečení a jasný cíl. Vyškovské lavičky. Pohled na muže, kteří jim například před Knihovnou Karla Dvořáčka dávali nový šmrnc, se v posledních dnech nabídl Vyškovanům. Radnice se totiž pustila do pravidelné obnovy nejen centra města.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.