„Původně jsme plánovali jiné prostory, ale nakonec jsme zvolili sál obecního domu. Budou se v něm konat jiné předvánoční akce, takže bude adventně vyzdobený a na fotkách se tak bude určitě lépe vyjímat," naznačila s úsměvem Dana Krištanová z Klubu seniorů Kozlany, který ve spolupráci s obcí setkání pořádá.

Každý, kdo přijde, dostane svíčku v kalíšku. „Pro všechny stoly jsme navíc už vyrobili výzdobu, což pomůže předvánoční atmosféře," řekla.

Klub seniorů se schází každý týden, do 9. prosince, kdy se akce koná, se uvidí ještě dvakrát. „Už jsme si zanotovali, nejsme žádní zpěváci, ale myslím, že to uzpíváme s přehledem," dodala Krištanová.

Velmi zodpovědně k setkání přistupují i v rousínovských Slavíkovicích. Připravili pozvánky, dokonce i na nácvik koled, který se uskuteční týden před samotnou akcí. „Úspěšně se šíří mezi lidmi. Nedokážeme odhadnout, jaký ohlas akce přinese, ale vnímáme to vážně. Koledy trénujeme pečlivě, je důležité, že podstata, být součástí velkého množství v jeden čas zpívajících lidí, zůstává," ujistila členka pořádající Tělovýchovné jednoty Spartak Slavíkovice Marie Straková s tím, že zpívat se bude u vánočního stromu před sokolovnou.

Josef a Marie

Ženy budou podle ní pokračovat ve štafetovém pletení šály, velkým lákadlem pak bude i živý betlém. Obsazené jsou už některé postavy, součástí budou dokonce i živá zvířata.

Jak Slavíkovičtí vyřeší jesličky s Jezulátkem, si upřesní na nácviku koled. „Lidé chodí s nápady. Na betlému se podílejí fotbalisté a nově vznikající nezisková organizace. Měli jsme Kateřinskou zábavu, kde jsme vtipkovali, že já jsem Marie a můj manžel je Josef, načež odvětili, že tyhle biblické postavy jsou už rozebrané. Je to příjemné překvapení, že k akci lidé přistupují se zápalem," ocenila Straková.