Onemocnění, jak zmínila, se s velkou pravděpodobností šíří z Brna. „Příčiny na něj mají návaznost. Ať už jde o cestování hromadnou dopravou, nebo třeba právě před Vánocemi o nákupy v brněnských obchodních centrech," upozornila Ciupek s tím, že lidé by proto měli víc dbát na hygienu. „Kumulace lidí do Brna bude nyní kvůli blížícím se svátkům stále větší. Neměli by proto zapomínat na časté mytí rukou a sdílet s kýmkoliv nápojové lahve nebo cigarety," doporučila.
Jednou z možností, jak se také proti žloutence typu A chránit, je očkování. Lékaři na Vyškovsku o něj v uplynulých týdnech evidují zvýšený zájem. A to jak praktici pro dospělé, tak i ti dětští. „Zvýšený zájem o vakcínu můžu potvrdit. V naší ordinaci ale zatím žádného pacienta se žloutenkou naštěstí nemáme. Přesto doporučuji očkovat," zdůraznila vyškovská dětská lékařka Anežka Bahníková.

V případě podezření na onemocnění by se pacient měl ihned obrátit na odborníka. „Předem by bylo dobré zavolat nebo skutečnost oznámit hned při příchodu, a to z důvodu infekce," vzkázala Bahníková.

Se žloutenkou se ve své ordinaci zatím nesetkala ani vyškovská lékařka pro dospělé Sofia Vlčková. Rovněž ale doporučuje očkování. „Přispívají na něj všechny zdravotní pojišťovny minimálně pětistovkou za rok. V případě vakcíny proti hepatitidě A se očkuje ve dvou dávkách. Po druhé je člověk chráněný celoživotně," přiblížila Vlčková.

Nicméně upozornila i na to, že očkování není stoprocentní. Vakcinace chrání především před těžším průběhem. „Podceňovat by se neměl ani typ B. Žloutenka typu A je nepříjemná, dlouhodobá, ale neohrožuje život. Béčko je nebezpečnější z důvodu možného vzniku cirhózy jater nebo nádorů," varovala lékařka.

VERONIKA LAURA BOHÁČKOVÁ