Vyškov chce na přestavbu získat dotace. Už dnes to budou projednávat zastupitelé. „Plán na rekonstrukci parkoviště je už dlouhodobější, jednou už jsme o dotaci žádali, ale nevyšla. Teď se otevřel nový dotační titul, takže věříme tomu, že tentokrát budeme úspěšní,“ uvedl vyškovský zastupitel a zároveň ředitel vyškovského zooparku Josef Kachlík.

Z předpokládaných osmi milionů korun na přestavbu by dotace měla zaplatit zhruba pětaosmdesát procent. „Parkoviště přestavbu rozhodně potřebuje, protože je jednak prašné, navíc nám roste návštěvnost a kapacita často kvůli autům parkujícím špatně nestačí,“ podotkl Kachlík.

Totéž potvrdil i řidič Tomáš Noha z Brna. „Parkoviště si opravdu představuji jinak. Chtělo by to domalovat pruhy, aby lidé přesně věděli, kde mají stát. Když někdo zablokuje třetinu plochy, tak je to pro ostatní jen důvod ke vzteku. Nemluvě o tom, že když vyjdete ze zoo a u vašeho auta napříč stojí jiné a blokuje vám výjezd, tak to rozhodně také nepotěší,“ řekl Noha.

Vedení zooparku si problém uvědomuje. „Vyznačené pruhy na parkovišti rozhodně chybí, pravda je i ta, že lidé často parkují tak, že ostatní blokují. Teď máme projekt připravený tak, že by se současná kapacita pětašedesáti parkovacích míst pro osobní auta měla rozšířit na zhruba sto padesát,“ řekla zástupkyně ředitele a investiční referentka vyškovského zooparku Dagmar Nepeřená.

Rekonstrukce má řešit i současné parkování autobusů. „Chtěli bychom mít vyhrazená místa pro cca tři autobusy, ale jinak by to mělo fungovat tak, že autobus přijede, vyloží děti a odjede na záchytné parkoviště. Myslím si, že ten projekt je zpracovaný tak, aby fungoval ke spokojenosti všech,“ podotkla Nepeřená.

Pokud vše půjde dobře, může rekonstrukce začít příští rok. „Podávání žádostí má dvě kola. Teď se schvalují záměry, na podzim už by měly být hotové projekty. Do konce roku tak snad bude jasné, které investiční akce dotace získaly,“ řekla Nepeřená.

Vedení zooparku doufá, že pak rekonstrukci stihne před hlavní sezonou. „Při hlavní sezoně by to byl hodně velký problém, ani si to neumím představit. Ale firmy jsou dnes schopné zvládnout to třeba za dva měsíce, takže když bude dobré počasí, stihnout by se to snad mělo,“ dodala Nepeřená.

Vyškovský zoopark má parkoviště společné i s dinoparkem, do kterého jezdí z areálu zoo speciální dinovláček. Poslední velká stavba v zooparku byla loni, kdy se uvnitř areálu stavěla replika lysovického statku. Takzvaný Hanácký statek slouží jako expozice vesnického života minulých století.