I přes veškerá upozornění na nutnost udržovat pořádek a chovat se zodpovědně se pracovníci Povodí setkali s porušováním zákazů a vandalstvím. „Návštěvníci odhazovali nedopalky cigaret do vody, házeli kameny do nádrže, ničili kontrolní šachty elektřiny a poničili i bránu," zahájila výčet Kučerová.

Upozornila, že lidé také močili v ochranném pásmu I. stupně. „Nerespektovali zákazové značky a chodili třeba na lávku k odběrné věži, k loďkám i ke spodním výpustím. Někteří nechali bez dozoru přecházet děti po vlnolamu, jiní v nádrži koupali psy. Množství pohozených odpadků ani nezmiňuji," sdělila Kučerová.

O zpřístupnění hráze vyjednával s podnikem náměstek krajského hejtmana Roman Celý. Od letních prázdnin chce docílit zpřístupnění lokality natrvalo. „Do té doby bych uvítal, kdyby byla hráz zájemcům k dispozici i o dalších svátcích," nastínil Celý.

Na to však můžou lidé podle Kučerové zapomenout. „Prozatím o tom neuvažujeme. Důvody jsou, myslím, zcela jasné," vzkázala.

Prioritou je totiž ochrana vodního zdroje. „A proto je zákaz vstupu řešený přímo zákonem. S ohledem na zranitelnost, ohroženost kvality surové vody, význam pitné vody pro obyvatelstvo a neukázněnost lidí ani odborníci o změně legislativy neuvažují," doplnila Kučerová.