Ve Vyškově se mezi nimi například pravidelně objevují jízdní kola. „Většinou ale bývají nepojízdná. Jde třeba o taková, která někdo vyhodil a odstavil k popelnicím. Lidé je najdou, považují je za ztracená a přivezou je k nám," popsala pracovnice vyškovského turistického informačního centra Leona Vrbacká.

Bicykly pak na informačním centru zůstávají. „Taková kola si z pochopitelných důvodů nikdo nevyzvedne, takže po půl roce přecházejí do majetku města. Komise pak posoudí jejich využitelnost a rozhodne, co s nimi udělá. Funkční nabízí třeba příspěvkovým organizacím," vysvětlila Vrbacká. Momentálně se ve skladu vyškovského turistického informačního centra nachází pět jízdních kol.

Specifický předmět si turisté zapomínají ve Slavkově. „Nejčastější věcí, která se nám tady objevuje, jsou sluneční brýle. Lidé si je často zapomínají na pokladnách a ne vždycky se pro ně stihnou vrátit," sdělil referent informačního centra slavkovského zámku David Kučera.

Mnoho věcí se neztratilo ani po více než desetitisícovém pondělním koncertu kapely Deep Purple. „Našli jsme tu jen nějaké brýle, prázdnou příruční tašku a peněženku, kterou si vyzvedla policie," informoval referent.

I falešná kamera

Nejčastějším předmětem ztrát a nálezů zůstávají klíče. „Máme jich tu plnou zásuvku, letos se jich ztrácí neuvěřitelné množství. I tak sem stále ještě chodí víc lidí svoje klíče hledat, než odevzdávat nalezené," uvedl vedoucí Kulturních zařízení města Bučovice Josef Brychta. Kromě klíčů se stále ztrácejí i doklady a elektronika. „Hlavně jde o peněženky a mobilní telefony. Stávají se ale i zajímavější věci. Třeba asi před dvěma lety jsme blízko u sebe našli falešnou videokameru a dvoje laciné hodinky v dárkovém balení. Nejspíš se to někdo pokoušel prodat na parkovišti, to se tenkrát dělávalo," vzpomněl si Brychta.

Cesta předmětu zpátky k majiteli může být značně trnitá. „Problém je to třeba u peněženek. V předešlých letech se nám občas podařilo dostat nějakou zpátky k majiteli, letos zatím vůbec ne," zmínil Brychta.

Podobnou zkušenost mají i ve Slavkově. „Stalo se nám, že si tu starší dáma zapomněla peněženku. Naštěstí v ní měla telefonní seznam, takže jsme zavolali její dceři a peněženku vrátili," uvedl Kučera.

Návratnost ztracených předmětů příliš optimisticky nevidí ani obyvatelka Lulče Irena Mecová. „Je to hlavně individuální. Záleží na člověku, který věc najde, jestli je poctivý nebo ne. Češi právě v tomhle bohužel moc dobrou pověst nemají," řekla.

Sama by však například nalezenou peněženku vrátila. „Vím až moc dobře, jaká je dřina nechávat si znovu vyřizovat doklady. Takové běhání po úřadech bych opravdu nikomu nepřál.

MICHAL CHMELA