Jestli se situace bude nadále vyvíjet tímto směrem, ale nedokázal odhadnout. Nicméně například vyškovská stomatoložka Michaela Kalousová si podle svých slov ještě před několika málo lety nemohla dovolit vzít někoho nového, teď s tím potíže nemá. „Dřív jsem pacientů mívala víc než dost, teď se situace změnila. Zubařů je podle mého na Vyškovsku tak akorát, poptávka po nás se dá docela snadno pokrýt. O dost horší je to ve větších městech," okomentovala Kalousová.

Podobného názoru je i zubní lékař Prokop Louda, který má ordinaci ve Vyškově. Ten má praxi zaměřenou na specializované zákroky a ošetřuje vesměs případy, které mu posílají jeho kolegové. Poukazuje nicméně na jiný problém. „Většina zubních lékařů v Česku je starší 55 let. Lékařské fakulty jim nástupce vychovávají, obecně jsou ale některé lokality pro absolventy přitažlivější. Jedná se hlavně o větší města. I v našem regionu ale postupně přibývají mladé síly, což mu prospívá. Například náš tým se nedávno rozrostl o novou doktorku," zmínil Louda.

Stejně o situaci hovoří i Wolf. „Na Vyškovsku je spousta zubařů v důchodovém věku," sdělil.

56zubařů je podle předsedy představenstva oblastní stomatologické komory Jiřího Wolfa na Vyškovsku, což je prý uspokojivé. Vzhledem k tomu, že spousta z nich je důchodového věku, ale není možné odhadnout, jak se bude situace vyvíjet dál.

Čím víc ovšem přijmou pacientů, tím se prodlužuje čekací doba na preventivní prohlídku. Své o tom ví třeba Vyškovanka Sabina Kouřilová.

K zubaři většinou chodí pouze na preventivní prohlídky. „Ale trvá klidně i dva měsíce, než se dostanu na řadu. Od dětství však navštěvuji stále toho samého," svěřila se žena.

Od malička má stejného stomatologa i Vyškovan Lukáš Kolouch. „S hledáním nového lékaře tak vůbec nemám zkušenosti. Ale myslím, že je ve městě dost zubařů a lidé mají z čeho vybírat," je přesvědčený.

Hledat nového lékaře naopak musela Vyškovanka Jaroslava Hrdličková. Nebylo to nicméně z důvodu, že by s původním byla nespokojená. „Můj zubař se před časem odstěhoval a přesunul si i ordinaci. Sice jsem s ním byla spokojená, ale než bych se k němu dostala, musela bych dvakrát přestupovat. Nakonec mě přeřadil k jinému. Ještě jsem u něj ale nebyla ani jednou. Když jsem se objednávala, pozvali mě až na konec listopadu," řekla Hrdličková.

O dvouměsíční, někde i tříměsíční čekací době mluvili i další lidé, které redakce oslovila. Shodují se na ní i samotní zubaři. „Na ošetření v naší ordinaci pacienti čekají zhruba dva měsíce," potvrdil Louda.

TEREZA DOLEŽELOVÁ

MARTINA HAŠKOVÁ