Důležitou roli přitom měl hrát čtyřiadvacetiletý Jan Škrla, kterého policie podezřívá, že Mauerové pomáhal a držel obě děti v chatě v blízkosti Brna a také je zavíral v místnostech Domu dětí Paprsek v Tuháčkově ulici v Brně. „Týral je nahé, spoutané se zavázanýma očima a nasazenými pytli na hlavách. Bil je, řezal dosud blíže nespecifikovaným řezným nástrojem po zádech, pálil na intimních místech cigaretou. Hrubě jim nadával a ponižoval je,“ uvádí policejní komisař v dokumentaci.

Škrla to popírá. „Nikdy jsem na uvedené chatě nebyl. Celé obvinění je vykonstruované,“ vypověděl na policii.

Podle vyšetřovatelů se také podařilo prokázat, že si lidé týrající chlapce nahrávali. Brněnský Deník Rovnost už dříve upozornil, že v komoře kuřimského domu, kam Klára Mauerová děti zavírala, byla neobvykle kvalitní kamera. Policie objevila při prohlídkách videokazetu pojmenovanou Pohádky ovčí babičky. Na ní je tříhodinový záznam Ondry připoutaného v komoře k regálu.

„Vůbec o tom netuším, nemám s tím nic společného,“ reagovala na tento fakt Klára Mauerová. Podle ní na kazetě byly vždy jen pohádky pro děti.
Policie přišla na otřesný případ právě díky bezdrátové nahrávací soustavě. Signál z kamery totiž náhodou zachytil soused, který si pořídil podobné zařízení.
Kromě Kláry Mauerové a Jana Škrly je z podílu na týrání dětí obviněná také sestra Kláry Kateřina, Škrlův kamarád ze skautu Jan Turek a pracovnice domu Paprsek Hana Bašová.

VÍCE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ VYŠKOVSKÉM DENÍKU