Doprava zájezdovými autobusy do Chorvatska není nijak omezena, výhodou cesty je v současnosti i rychlý a hladký průjezd bez dopravních kolon. Do 15. června je však vyžadováno čestné prohlášení o vstupu a výjezdu na rakouských hranicích, na chorvatské hranici je pak předkládán předem vyplněné a vytištěný formulář a údaji o místě pobytu a kontaktním spojení.

Dovolená u moře - Ilustrační foto
Jak se dostat na dovolenou na jih Evropy: Přes Německo zatím nejezděte

„První vypravené zájezdy probíhají zcela standardně s plným komfortem. Čeští turisté těží z uvolněných pláží s dostatkem volného prostoru a lehátek. Větší pohodlí nabízejí i oblíbené švédské stoly, ze kterých je jídlo roznášeno obsluhou přímo ke stolu bez front a tlačenic,“ uvedla výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tereza Picková.

Podle asociace se chorvatští hoteliéři předhánějí v péči o zákazníka, který tak získává ještě vyšší kvalitu služeb. Patrný je rovněž vysoký důraz na ochranu zdraví a odpovědnost k dodržování pravidel hygieny.

Bez povinné roušky 

„Příjezd do místa ubytování se doporučuje mezi 14 a 15 hodinou odpolední, odjezd potom mezi 9 a 10 hodinou. Důvodem je doporučené pětihodinové větrání pokoje dle zdravotních předpisů. Provoz pláží a vnějších bazénů je v plném provozu s rozložením lehátek v bezpečném odstupu,“ dodala Picková s tím, že pohyb osob je volný a roušky nebyly po celou dobu restrikcí v zemi povinné.

Rodinný výlet. Ilustrační foto.
Dovolená s dětmi: Rodinám vadí zejména přemrštěné ceny

Chorvatsko dlouhodobě platí za nejoblíbenější dovolenkovou destinaci Čechů, když ho každoročně navštíví statisíce turistů. K včerejšímu dni bylo v zemi zaznamenáno celkem 2246 případů koronaviru, což v přepočtu na sto tisíc obyvatel znamená, že výskytovost nákazy je nižší než v Česku. Oblíbená dovolenková destinace Makarská riviéra pak zatím nezaznamenala ani jeden pozitivní test.