"Všem bych doporučil raději cestovat s již vyhotoveným testem," řekl k cestám do Itálie ministr zahraničí Tomáš Petříček novinářům v Bratislavě, kde vystoupil na konferenci Globsec.

Petříček uvedl, že nemá informace o tom, že by Česko mohly zařadit na svůj seznam rizikových zemí další státy. "Situace u nás je taková, že ji sleduje určitě celá řada dalších států, zejména naši sousedé. Nemohu vyloučit, že pokud se ta čísla (nových případů nakažených) nezačnou rychle snižovat, tak někdo další nepřistoupí k podobným omezením," řekl ministr.

Lidé v rouškách na nádraží v Miláně
Itálie zařadila Česko mezi rizikové země. Potřeba bude negativní test na covid

Slovenský premiér Igor Matovič se dnes kvůli šíření koronaviru zase vyslovil pro omezení počtu výjimek, které nyní umožňují při cestách z Česka na Slovensko vyhnout se předkládání negativního výsledku testu na koronavirus nebo nastoupit v zemi pod Tatrami do karantény. Petříček řekl, že v Bratislavě od svého slovenského kolegy nedostal žádné varování ohledně možného zpřísnění režimu cestování přes česko-slovenskou hranici.

"Je pravdou, že čísla, která aktuálně jsou v Česku, jsou nejvyšší v Evropě. Je potřeba tu situaci stabilizovat, je to náš domácí úkol," uvedl Petříček.

Itálie rozhodla o zařazení Česka mezi rizikové země ve středu. Spolu s Českem se na seznam dostaly také Belgie, Nizozemsko a Británie, pro jejichž občany platí stejná omezení jako pro Čechy. Dříve Itálie takové restrikce uplatňovala pouze vůči Chorvatsku, Řecku, Španělsku, Maltě a vybraným francouzským regionům.

Koronavirus - Ilustrační foto
Rumunsko zařadí Česko na seznam rizikových zemí. Na turisty čeká karanténa

Negativní test na covid-19 požadují po lidech cestujících z České republiky také další země, například Řecko. Další státy, jako například Švýcarsko či Nizozemsko, vyžadují po příjezdu z Česka povinnou karanténu, a to i pro ty, kteří byli negativně testováni. Celkový seznam omezení pro turisty z Česka lidé najdou na mapě cestovatele zveřejněné na internetových stránkách ministerstva zahraničí.

V Česku se od září rychle zvyšuje počet případů nákazy koronavirem. Ve středu bylo zaznamenáno rekordních 5335 nových případů.