U cestujících z těchto zemí Kypr vyžaduje maximálně tři dny starý negativní test. V kategorii A naopak zůstává Slovensko. Nová pravidla vejdou v platnost 6. července, informoval web in-cyprus.

Na kyperském seznamu A jsou Rakousko, Německo, Dánsko, Řecko, Estonsko, Irsko, Lotyšsko, Litva, Malta, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko , Finsko, Švýcarsko, Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Austrálie, Japonsko, Kanada, Nový Zéland a Jižní Korea.

Kontroly na hranicích.
Omezený vstup Čechům platí i do Lotyšska a Estonska. Je povinná karanténa

Lidé, kteří přicestují ze zemí kategorie B, kde je stále podle ministerstva relativně nízké riziko, ale důvod k větší opatrnosti, musí nejpozději 72 hodin před odletem na Kypr podstoupit test na koronavirus a doložit jeho negativní výsledek. Podmínkou rovněž je, že test bude z certifikované laboratoře.

Vyplnění dotazníku

Kromě Česka jsou do kategorie B zařazeny Belgie, Bulharsko, Francie, Španělsko, Itálie, Chorvatsko, Lucembursko, Nizozemsko, Rumunsko, Andorra, Monako, Vatikán, San Marino, Gruzie, Uruguay a Srbsko. Nově by od 1. srpna měla na tomto seznamu být i Británie, pokud se bude epidemiologická situace v zemi vyvíjet dobrým směrem.

Naopak Izrael, který zaznamenal nový nárůst nakažených, byl z kategorie B nově přeřazen do kategorie C. Ze zemí v této třetí kategorii mohou na Kypr zamířit pouze Kypřané a lidé s trvalým pobytem na ostrově. Musí přitom podstoupit karanténu a testy na koronavirus.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček
Petříček jednal se Slovinci. Ti si stojí za svým, Češi musejí do karantény

Všichni cestující bez ohledu na kategorii musí před odletem vyplnit dotazník online na Cyprus Flight Pass.

Kromě toho kyperské ministerstvo zdravotnictví také uvedlo, že z důvodů ochrany veřejného zdraví a sledování epidemiologické situace budou cestující, kteří přijíždějí na Kypr, testováni i náhodně. Kategorizace zemí bude pravidelně aktualizována v závislosti na vývoji epidemie.