Drobné opravy zámku, který je od roku 2014 národní kulturní památkou, začaly už před devíti lety. Teď se ale majitelé pustili do rozsáhlé obnovy většiny areálu. „Byla to léta nervozity a očekávání, nicméně teď už se pomalu můžeme těšit na rok 2022, kdy památku znovu otevřeme,“ uvedl majitel zámku Daniel David.

Stezka Valaška, 5. září 2020.
Vstupy zdarma? Už ne. Okamžitě ukončete akci, vyzval kraj provozovatele

Z historie zámku:
* Původně byla Červená Řečice gotickou tvrzí, kterou ve čtrnáctém století rozšířili na hrad

* V roce 1560 ho Šebestián Leskovec z Leskova přestavěl na renesanční zámek inspirovaný Andělským hradem v Římě

* Stavba je významným dokladem proměny starého středověkého sídla v reprezentativní rezidenci zámeckého typu

* Původní hrad dnes připomíná už jen válcová hláska na prvním nádvoří

Obnova zámku se týká například dochovaných původních renesančních sgrafit s figurálními motivy. „Pochází asi z roku 1585 a přežila na půdě jednoho z křídel v nedotčené podobě. Původně pokrývala vnější i dvorní fasády nových renesančních budov,“ sdělila Lucie Schovancová, mluvčí architektonického ateliéru Masák & Partner, který má rekonstrukci na starosti.

Cílem je zachování unikátních prvků, jako jsou například vysoké renesanční štíty. „Důležitou součástí oprav jsou vnější omítky, které mají různé stupně poškození a také velmi rozdílnou historickou hodnotu. Něco tedy musí dělat restaurátor, zatímco jinde stačí zedník,” nastínil architekt Václav Pavlík z ateliéru Masák & Partner.

Stěžejní částí obnovy je vedle nových střech a krovů také kompletní obnova exteriérů i interiérů vstupního křídla, prvního nádvoří a většiny fasád. Kompletní rekonstrukce se dočká vstupní most přes vodní příkop.

Vrchovištní rašeliniště u Lesné na Tachovsku.
Malá tajga v Českém lese: Vrchoviště ukrývají tisíciletá tajemství

Od roku 1999 až dosud mohli návštěvníci vidět pouze venkovní partie zámku a navíc jen při určitých akcích. To se po rekonstrukci změní. „Díky novému ústřednímu vytápění bude možné vstupní křídlo užívat celoročně. Budou v něm výstavní místnosti, slavnostní obřadní sál, galerie, a také provozní prostory s pokladnou a hygienickým zázemím,“ prozradila Schovancová.

Už teď se lidé z okolí nemohou dočkat první prohlídky. „Zámek jsem vždy viděla jen zvenku. Už se moc těším, až se budu moci podívat i dovnitř. Navíc s novou fasádou se z něj stane opravdová dominanta Řečice, na kterou mohou být místní právem pyšní,“ reagovala Aneta Nováková z Pelhřimova.

Zámek pevnostního typu

Červená Řečice je dobře dochovaný nejstarší renesanční zámek pevnostního typu na území České republiky. „Dnešní areál tvoří šest na sebe navazujících budov, které vytvářejí dvě nádvoří. Zámek obklopuje vodní příkop, před severním průčelím dříve doplňoval obranu mohutný vnější val. Na jižní straně na zámek v minulosti navazovala zahrada, která však zanikla,“ popsala Schovancová.

Dokončený Berlínský zámek
Německo otvírá sídlo císařů. Berlínský zámek byl vzkříšen

Zámek v minulosti vystřídal několik majitelů. Byli mezi nimi šlechtici i pražské arcibiskupství. „Po znárodnění s nástupem komunismu však začal chátrat. Vybavení bylo rozprodáno a objekt začal sloužit různým účelům, například jako lesní závod, archiv, byty, školní družina, dílna nebo telefonní ústředna,“ vylíčila Schovancová.

Počátkem devadesátých let prodal stát areál v privatizaci. Od té doby ho současní vlastníci postupně opravují. Celkovou cenu za zmíněnou rekonstrukci odhadují na sedmadevadesát milionů korun.