„Akci tradičně zorganizovali pracovníci Knihovny Karla Dvořáčka,“ sdělila Zdeňka Adlerová, organizátorka Férové snídaně ve Vyškově. „Po dvou covidových letech jsme opět mohli posnídat s přáteli, návštěvníky knihovny i náhodnými kolemjdoucími, které přilákala vůně fair tradové kávy a domácího pečeného čaje. Pochutnávali jsme si na „férové“ buchtě, lokálním chlebu s máslem a vejci od slepiček ze dvorku, skvělých klobáskách či sýru z nedalekého statku,“ doplnila.

Férová snídaně je největší akcí na podporu fair trade v České republice. „Účastníci Férové snídaně dávají symbolicky najevo, že se zajímají o původ zboží. Chtějí si společně pochutnat na exotických dobrotách a zároveň přispět k tomu, aby se pěstitelé mohli důstojně uživit a nebylo ničeno životní prostředí,“ říká koordinátor akce Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko.

Na dvacáté otevírání šoupátek do Habrovan se sjely automobilové a motocyklové veterány z širokého okolí.
Otevírání šoupátek: Do Habrovan se podvacáté sjely nablýskané veterány

Fairtradové výrobky jsou stále dostupnější. V roce 2021 se u nás prodalo o téměř dvě třetiny více fairtradového kakaa oproti předchozímu roku. Nárůst zaznamenal i prodej fairtradové kávy: při přepočtu na šálky kávy vypil každý obyvatel ČR loni v průměru téměř 15 espress připravených z férové suroviny. Fairtradový příplatek za zboží prodané v ČR, tedy peníze navíc, které pěstitelé vynakládají na rozvoj komunit a zlepšení efektivity pěstování, vzrostl o více než o třetinu na 37 milionů Kč.

Etická spotřeba má reálné pozitivní dopady, jak vysvětluje Stanislav Komínek: „Začátkem letošního roku jsem navštívil několik fairtradových družstev pěstitelů kávy v Kolumbii. Přímo od tamních lidí jsem slyšel nejen o problémech s nízkými výkupními cenami na burze nebo dopady klimatické změny, ale i pozitivní zapojení do systému Fairtrade. Díky fairtradovému příplatku mohou pěstitelé přecházet na ekologická hnojiva, chránit lesy, využívat nová technická vybavení nebo zlepšovat kvalitu svého bydlení,“ popisuje Stanislav Komínek.

Fairtrade jako jedna z etických certifikací má pro pěstitele i další přínosy: zakazuje dětskou práci, takže děti mohou chodit do školy a vzdělávat se, a zahrnuje i školení pěstitelům ke zvyšování efektivity pěstování a šetrnějšího přístupu k životnímu prostředí.

Zdeňka Adlerová