Hasiči ve vyškovském okrese každoročně vyjíždějí zhruba k něco více jak desítce případů. V roce 2017 jsme zaznamenali takových požárů jedenáct, v roce 2018 osmnáct a v letošním roce (na konci topné sezóny 2018/2019) jich bylo už devět. V převážné většině se jednalo o vznícení sazí uvnitř špatně vyčištěných nebo vůbec nečištěných spalinových cest. Dokonce v roce 2018 došlo v důsledku špatně konstrukčně provedené a nevyčištěné spalinové cesty k požáru rodinného domu v Drysicích, kdy vznikla škoda převyšující jeden milion korun. Jenom díky všímavosti sousedů nedošlo k žádnému zranění jeho obyvatel.

Marek Jan Štěpán navrhl budovu vinařství Přátelé Pavlova.
OBRAZEM: Vinaři staví v souladu s přírodou. V Mikulově hotel, jinde vinařství

Proto je dobré si připomenout některé podmínky provozování spalinových cest, aby se klidné užívání tepla domova nezměnilo v horor při likvidaci následků takového požáru.

Provádění čištění, kontrol a revizí je zakotveno v zákoně č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů a jeho prováděcí vyhlášce č. 34/2016 Sb., o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty.

Co si máme pod pojmem spalinová cesta představit? Spalinová cesta je dutina, určená k odvodu spalin do ovzduší. Obecně řečeno spalinová cesta začíná připojením kouřovodu na spotřebiči a končí hlavou komína. Za spalinovou cestu se nepovažují odvody spalin podokenních topidel o jmenovitém výkonu do 7 kW s vývodem přes fasádu.

Nejdříve je vhodné rozlišit revizi spalinové cesty a kontrolu, příp. čištění spalinové cesty. Mezi oběma pojmy je zásadní rozdíl a to v tom, že revize spalinové cesty se provádí v případech uvedených ve vyhlášce. Těmito případy jsou myšleny jednak, když se nová spalinová cesta uvádí do provozu, při změně paliva připojeného spotřebiče, před připojením spotřebiče do nepoužívané spalinové cesty, při výměně spotřebiče za spotřebič jiného druhu, typu, provedení a výkonu, dále po komínovém požáru a při vzniku trhlin u používané spalinové cesty. Revizi provádí oprávněná osoba – kominík, která je současně revizním technikem spalinových cest.

Kontrola spalinové cesty se provádí po jejím vyčištění ve lhůtě jedenkrát za rok prostřednictvím oprávněné osoby – kominíka, bez rozdílu v používaném palivu. Právní předpisy umožňují čištění spalinových cest, ke kterým je připojený spotřebič na pevná paliva o jmenovitém výkonu do 50 kW včetně nebo spalinové cesty od náhradních zdrojů elektrické energie, svépomocí ve stanovených lhůtách, podle způsobu využití, tzn. zda se jedná o celoroční nebo sezónní provoz, zda je spalinová cesta používaná ve stavbě pro rodinnou rekreaci apod. Způsob provedení kontroly, případně čištění spalinové cesty stanoví opět výše zmíněná vyhláška.

O provedené revizi nebo kontrole je oprávněná osoba povinná vydat do 10 pracovních dnů písemnou zprávu, kterou majitel nebo provozovatel spalinové cesty prokazuje splnění stanovené povinnosti. V případě nedodržení povinností stanovených v souvislosti s používáním spalinových cest, hrozí majiteli nebo provozovateli sankční postih v případě fyzických osob až do výše 10 tis. Kč a v případě vzniku požáru až do výše 25 tis. Kč. V případě právnických a podnikajících fyzických osob může být udělena sankce až do výše 100 tis. Kč. Zákon o požární ochraně nově myslí i na situaci, kdy oprávněná osoba neprovede čištění, příp. kontrolu nebo revizi stanoveným způsobem, nebo nepředá do deseti pracovních dnů písemnou zprávu nebo ji předá po stanovené lhůtě. V takovém případě hrozí dotyčnému sankce do výše padesát tisíc korun.

Vyplatí se proto věnovat čas a pozornost spalinovým cestám. Chráníte si tím nejen majetek, ale i zdraví a životy.

por. Bc. Karel Vidlář, vyšetřovatel požárů HZS JmK, územní odbor Vyškov
ČTENÁŘ REPORTÉR