Na jednu procházku jsme s sebou do batohu přibalili křídy. Po cestě jsem dětem na chodník nakreslila několik jednoduchých her a od té doby jsou u nás hitem. Už jsme je v různých obměnách hráli několikrát a vždy je to baví. Dávám tedy i vám jako inspiraci na hry, které ocení jak předškolní, tak i školní děti.

1. ČÁP ZTRATIL ČEPIČKU
První z her je obměna klasické hry. Na chodník nakreslíme barevná políčka a děti skáčou z políčka na políčko dle barvy, kterou slyší ve známé říkance.

2. ČÍSLA
Pro malé milovníky čísel můžete na chodník napsat různě barevné číslice a děti zase skáčou na číslo, které říkáte (např. modrá 5). Pro školní děti můžete tuto hru upravit tak, že říkáte místo čísel početní příklady a děti skáčou na čísla, které jsou jejich výsledky. Další variantou je skákat na čísla od 1 do 10 v pořadí, jak jdou za sebou.

Chodníkové hry s barevnými křídamiChodníkové hry s barevnými křídamiZdroj: Lucie Cmarová

3. DRÁHY START – CÍL
Hrubou motoriku potrénujete na nakreslených trasách se startem a cílem. Děti po nich mohou běhat nebo je překonávat jiným způsobem (skákat po jedné noze, lézt po čtyřech, skákat žabáky, jet na kole, apod.).

4. SKÁKEJ VE SMĚRU ŠIPKY
Na této hře potrénujete koordinaci a prostorovou orientaci. Na chodník nakreslíte šipky v různých směrech a děti na ně snožmo skáčou tak, aby špičky chodidel směřovaly stejným směrem jako šipky. V jiné obměně této hry můžete zapojit nejen chodidla, ale i dlaně.

Chodníkové hry s barevnými křídamiChodníkové hry s barevnými křídamiZdroj: Lucie Cmarová

5. TVARY
Na chodník nakreslíte základní geometrické tvary různých barev a velikostí. Děti se po nich pohybují dle instrukcí. Například: „Dej levou nohu do modrého kolečka.“ Nebo: „Dej pravou ruku do žlutého čtverce.“

6. ABECEDA
Na chodník napíšeme různá písmena abecedy. Říkáme slova a děti skáčou na počáteční písmena těchto slov. Druhá varianta je, že děti skákáním „tvoří“ slova – skáčou na jednotlivá písmena (nebo slabiky) v takovém pořadí, aby vzniklo smysluplné slovo. Jeden hráč může skákat, druhý slova zapisovat.

7. ČLOVĚČE, NEZLOB SE
Na chodník si můžete nakreslit také plány jednoduchých společenských her a zahrát si je „naživo“. Kromě Člověče, nezlob se by šly takto hrát i šachy či Žebříky a hadi. Tyto hry jsou vhodné pro větší skupiny dětí.

Ve Ptení proběhl turnaj v maxi Člověče, nezlob seMaxi Člověče, nezlob seZdroj: archiv Ptení beze slibů

8. PIŠKVORKY
Nakreslete na chodník čtvercovou síť a oblíbená hra může začít.

9. MALÝ, VĚTŠÍ, NEJVĚTŠÍ
Nakreslíme různé tvary v různých velikostech a děti skáčou v pořadí od nejmenšího po největší nebo naopak.

10. SOUŘADNICE
Logiku můžete potrénovat u hledání souřadnic. Ať už v podobě klasické souřadnicové tabulky s čísly a písmeny nebo ve variantách pro mladší děti, kde číslice a písmena zaměníte za barvy a tvary či jiné znaky. Princip hry je pořád stejný. Hráči hledají a vybarvují políčka dle zadaných údajů.

Chodníkové hry s barevnými křídamiChodníkové hry s barevnými křídamiZdroj: Lucie Cmarová

11. DŮM
Nakreslíme obrys domu a jeho místnosti. Místnosti popíšeme názvy nebo jinak označíme. Následně jmenujeme různé věci a děti určují, ve které místnosti je doma máme.

Pokud vás hry venku zaujaly, můžete se pro další aktivity s dětmi, kreativní činnosti, ale i tipy na skvělé knihy inspirovat zde.

O AUTORCE
Lucie Cmarová je maminka dvou malých dětí. Srdcem i vystudovaným oborem je pedagožka, kterou fascinuje dětské vnímání světa, ve kterém hraje zásadní roli hra. Na začátku rodičovské dovolené se začala věnovat tvorbě didaktických pomůcek a založila si vlastní web a Facebookovou stránku nazvanou Tvoříme pro děti.

Stránky se od té doby rozrostly a dnes na nich najdete nejen tipy na DIY didaktické pomůcky, ale také pracovní listy ke stažení, nápady na hraní a tvoření s dětmi a recenze dětských knížek, časopisů, výtvarných pomůcek a her. Všechny tipy jsou také sdíleny na sociálních sítích, kde si čas od času můžete mimo jiné zasoutěžit o dětské knížky či hry.

Tipy na hry s křídami sestavila Lucie Cmarová