Prohlídku jsme začali prováděním senzorických zkoušek, kdy jsme měli rozpoznat různé vůně a chutě. Také jsme podle barevných odstínů seřazovali zkumavky s tekutinou. Následně jsme si prohlédli laboratoř biologie a mikrobiologie a chemickou laboratoř. Pod mikroskopem jsme pozorovali různé vzorky a zaujalo nás i to, jak se na Petriho miskách v živné půdě pěstují bakterie, které se ukládají do speciálních boxů, kde mohou růst.

Navštívili jsme také malou školní výrobnu, ve které žáci zpracovávají mléko a vyrábí z něj sýry, tvarohy, jogurty, zmrzlinu apod. Žáci mají také možnost experimentovat s chutěmi a provedením různých výrobků. Sami jsme si mohli vyzkoušet výrobu čerstvého sýru pod dozorem experta na zpracování mléka Ing. Josefa Mrázka.

Vzhledem k tomu, že jedno z maturitních témat studijního oboru Agropodnikání se týká i zpracování mléka, exkurze pro nás byla velice zajímavá a užitečná. Nakonec jsme dostali s sebou malou ochutnávku mléčných výrobků a všichni jsme spokojeně odcházeli domů. Tuto exkurzi jsme si velmi užili.

Žáci AG4