Červenka dostala jméno podle cihlově červené skvrny na hrudi. Hnízdí v celé  Evropě,  mimo nejsevernější části Fínska, Švédska a Norska. Je pták lesního podrostu, křoví a zarostlých zahrad, tedy míst  v níchž je neustále šero.  Proto má tak velké, kulaté oči.

Při stavbě hnízda je vynalézavá, dovede se přizpůsobit místním podmínkám a nelpí na spůsobu hnízdění, jako   mnoho jiných ptáků. Najde si nějakou prohlubeninu v zemi, díru pod kořenem stromu, hromadu roští, nebo výmol ve stěně příkopu, a tam zakládá hnízdo.

Vajíček bývá pět až sedm kusů, jsou žlutavá a červenavě skvrnitá. Červenka hnízdí dvakrát ročně. Potrava červenek se skládá výhradně z hmyzu,takže ji můžeme řadit mezi velmi užitečné ptáky. Jen koncem léta a na podzim sbírá některé lesní plody a bobule. Někteří staří samečci zůstávají u nás přes zimu, jinak červenka odlétá konem září a v říjnu za teplem.

Jiří Bartl