Další úspěšný recept na tradiční sekanou zaslal redakci Maxijedlík Jaroslav Němec z Bystré u Poličky. Vyučený kuchař se často a rád účastní nejrůznějších soutěží jedlíků.
Sekaná podle Maxijedlíka:
150 g slaniny
2 najemno nakrájené cibule
1 kg mletého masa (vepřové + hovězí)
2 starší rohlíky, nakrájené
100 ml mléka
5 stroužků česneku, prolisovaných
3 lžičky čerstvého tymiánu
2 lžíce majoránky
3 lžíce plnotučné hořčice
libeček čestvý nebo sušený
směs k potírání: 3 lžíce plnotučné hořčice
3 lžíce piva
2 lžíce oleje
2 lžičky sladké papriky
Postup přípravy:
Do pánve dáme nadrobno nakrájenou slaninu a necháme ji opražit, až pustí tuk. Pak přidáme cibuli a obojí smažíme, aby cibule zesklovatěla. Do mísy dáme mleté maso a přidáme nejdřív rohlíky, které jsme předtím namočily do mléka a pak vymačkaly. Maso začneme rukama míchat a přidáváme všechny ostatní ingredience a koření.
Když maso drží pohromadě, vyndáme ho z mísy a zpracováváme na vále. Těsto vytvarujeme do šišky a uhladíme. Než dáme sekanou do trouby, potřeme ji směsí, kterou jsme si předem připravili.
Sekanou potíráme během pečení několikrát a pečeme ji odkrytou na 180 stupňů Celsia tři čtvrtě hodiny. Místo vody používáme na podlévání pivo. Nejenže dodá šťávě dobrou chuť, ale udělá na sekané pevnou kůrku.
JAROSLAV NĚMEC