MPM v Polici nad Metují se může pyšnit unikátní sbírkou papírových modelů, která nejspíš nemá nikde obdoby. Tato unikátnost před časem získala ještě větší náskok před světem díky daru rodiny modeláře z Prahy.

„Takovýchto krabic jsme dostali 36,“ dívá se ředitel Muzea papírových modelů Pavel Frydrych na krabici od banánů, ze které trčí křídla a trupy letadel různých druhů, barev a velikostí. „Jsou to modely z pozůstalosti po Václavu Šnoblovi, přivezl nám je jeho vnuk. Těch modelů je celkem 5469 kusů,“ přidává těžko uvěřitelné číslo.

Servis elektrokoloběžek ve Vyškově.
Sdílet koloběžky? Nesmysl. Lidi k nim nemají vztah a ničí je, říká odborník

Některé modely jsou naprosto neuvěřitelné. „Tak například tenhle stroj,“ bere do dlaně podivný letoun se zakřivenými křídly, „nikdy ve skutečnosti nelétal. Vznikl jen jako prototyp a my ho tu máme v papírové 3D podobě,“ říká Frydrych o stroji, který by klidně mohl účinkovat v seriálu Star Wars.

5469 modelů letadel,
36 krabic od banánů napěchovaných až po okraj,
48 let modelářské práce,
2,2 modelu týdně

První papírový model letadla vlastní konstrukce vznikl v modelářské dílně Václava Šnobla bezmála před neuvěřitelným půl stoletím. K tomu, aby ho vymyslel a slepil mu – s trochou nadsázky – stačila jen publikace „Papírové letiště“ s univerzálními návody a chuť se pustit do něčeho nového. Během pár dní vznikl model letadla Blohm-Voos BV 40 a když se podařil jeden, tak proč nezkusit další. A potom další. A další…

„A kdybych měl použít slovo další u každého modelu letadla, který vymyslel a slepil, musel bych to slovo vyslovit téměř pět a půl tisíckrát,“ připomíná s úsměvem ředitel muzea, že za 48 let své modelářské práce Václav Šnobl vytvořil 5469 modelů. „A tady v těch dvou sešitcích, je seznam všech letadel, která jsou v těch krabicích uloženy,“ ukazuje deníček modeláře, kam si zapisoval každý svůj slepený počin.

Neuvěřitelná sbírka 

Najednou byla na světě zcela neuvěřitelná sbírka modelů letadel celého světa. Dokonce i těch, jejichž vývoj se zastavil v rámci testování a světlo světa nespatřilo víc jak jeden, dva prototypy. Čistě statisticky to vychází na 2,2 modelu týdně od roku 1965 do roku 2013. Přes prázdniny, Vánoce, dovolenou, nemoci…

Loď Arnošt z Pardubic
Poslední sezona? Arnošt půjde z Labe ven, čeká ho technická kontrola

Nyní modely čeká před instalací kontrola, popřípadě oprava a oprášení, protože věk se na některých podepsal. Nyní modely procházejí před uložením do depozitu procesem třídění, popřípadě oprav.

„Pomáháme jim vrátit se do kondice, protože přece jen se u některých za půl století projevil věk a převoz k nám do muzea k jejich dokonalosti také moc nepřispěl,“ dodává Frydrych, a prozrazuje, že pro letošní sezónu představí MPM alespoň pár kousků. „Půjde o jakousi malou ochutnávku. Tuhle unikátní kolekci si nechceme nechat jen pro sebe, a plánujeme potěšit oko návštěvníka. Proto na jaro příštího roku plánujeme výstavu modelů letadel,“ uzavírá.