Lidé hledají vlastní zázemí nejen pro tuzemskou dovolenou, ale i kvůli dočasnému přesídlení z města vzhledem ke změně přístupu firem umožňujících vykonávat většinu práce z domova. Sehnat vhodnou chatu je tak stále obtížnější a zároveň dražší.

„Zájem o rekreační nemovitosti se zvedl. Lidé si po první karanténě uvědomili, že nějaká nemovitost, kde budou mít svůj vlastní prostor pro rekreaci, když všechno ostatní zavře, není vůbec špatným řešením,“ uvedl Petr Korytar, majitel Hanácké realitní kanceláře.

Vlevo olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN) a jeho náměstek Ivo Slavotínek (KDU-ČSL). Výjezd Rady Olomouckého kraje na Šumpersko a Jesenicko. 13.11.2020
Nové vedení kraje: Sever potřebuje inovační centrum i dostupnější servis

Spousta mladých rodin se i z vesnic v minulých letech přestěhovala do města do bytu, jen v Olomouci jich vyrostly tisíce, a začala hledat alternativu blíže přírodě. Růst zájmu o nemovitosti k rekreaci byl podle makléře znatelný již před covidem. „Velký impuls pak přinesla březnová karanténa,“ dodal.

Stále chudší nabídka

Poptávka po chatě, chalupě ale i zahrádce v dostupné vzdálenosti od města je podle makléře v posledních měsících velká, zatímco nabídka je stále chudší.

„Ta neumí reagovat tak rychle. Development, tedy výstavba nových rekreačních chalup, to zde nikdy moc nebylo, pro developery to zatím nezajímavé téma. Poptávající tak musejí vytěžovat stávající, secondhandový trh, a ten je značně omezen, jak na poli zahrádek, tak klasických chalup a chat,“ sdělil Korytar.

Rostoucí zájem o chaty a chalupy v Olomouckém kraji potvrzuje Dalibor Adámek, majitel olomoucké RK Adámek.

„Uvedu příklad: na Sovinci od pondělí nabízíme za 1 495 000 korun velmi pěknou, ne moc velkou chatu stojící na krásním místě. Dali jsme inzeráty na dva servery a máme již sedm zájemců, kteří se na ni jedou podívat,“ popisoval v minulém týdnu Adámek. V případně podstatně dražší chaty na top adrese, v Dolanech-Pohořanech, je již dobojováno. Objekt je zadán.

Radka Bodzewicz v Galerii Jiřího Jílka.
Narodila se v Šumperku, teď její obraz draží světoznámá galerie v Londýně

Vyšší ceny

Výsledkem omezené nabídky a rostoucí poptávky jsou podle makléřů rostoucí ceny nemovitostí. Jakmile se v nabídce objeví pěkná chata, sejde se mnoho potenciálních kupujících a boj o nemovitost umožňuje prodávajícímu cenu šponovat.

„V Oskavě jsme v září nabízeli chatu za 1,4 milionu. Prodala se rychle. Kdybychom ji měli v nabídce před pěti lety, cena by nepřekročila milion korun,“ uvedl příklad Korytar.

Nejžádanější lokality v Olomouckém kraji? „Dá se říci, že všechny. V momentě, když se něco objeví, strhne se zájem,“ usmál se makléř.

Podle realitní kanceláře Luxent – Exclusive Properties působící po celé ČR je nárůst zájmu o chaty a chalupy ve srovnání s loňským rokem až dvojnásobný. Změnu pozorují v plánech zájemců, kolik času v rekreační nemovitosti stráví. Mezi kupujícími převažují lidé, kteří ji chtějí dlouhodobě užívat víceméně jako druhou domácnost.

„Cílem rezidentů se stalo trávit zde čas celoročně, především v souvislosti s omezením cestování. Mění se proto jejich požadavky a mnohem větší důraz kladou na míru pohodlí,“ sdělil ředitel kanceláře Jiří Kučera.

Pokračující zvýšený zájem o chaty a chalupy a růst cent v tomto segmentu potvrdil i poslední HB Index, který sleduje hodnotu nemovitostí.

Výběr z aktuální nabídky realitních serverů:

Chata Domašov nad Bystřicí

Pozemek 400 m2

Cena 1,995 mil. Kč

Chalupa Stražisko

Pozemek 170 m2

Cena 2 mil. Kč

Chata Javorník-Travná

Pozemek 243 m2

1,74 mil. Kč

Chata Huzová-Arnoltice

Pozemek 2 200 m2

Cena 2,4 mil. Kč

Chalupa Zlaté hory-Rejvíz

Pozemek 2 600 m2

Cena 6,9 mil. Kč

Chata Paseka-Karlov

Pozemek 780 m2

Cena 2 mil. Kč