Do problémů se dostal i chovatel (40 let) ze Slovenska, jenž přijel na výstavu do Ostravy. Když se chystal na zpáteční cestu do vlasti, měl v autě škrtiče - krajtu tygrovitou.

Jde o jednoho z největších hadů na světě, dorůstajícího délky až pět metrů. Jeho krajta měřila zhruba dva a půl metru. Muž ji uložil do boxu. V autě se nacházela i další zvířata, a to zakrslý králík a pískomil.

Porucha

Auto, kterým se chovatel hodlal vrátil na Slovensko, však mělo poruchu. Chovateli se opraváře nepodařilo zajistit, pro cestu domů proto musel zvolit jiný způsob. Němé tváře nechal v odstaveném vozidle.

Ilustrační foto.
Dramatická záchrana muže pozitivního na covid v Ostravě. Zranil se doma při pádu

Prý se na dálku pokoušel v Ostravě sehnat někoho, kdo by se mu o zvířata postaral. Nikoho ale nedokázal nezajistit. Poté onemocněl. Jak sám vypověděl, jako chovateli mu bylo jasné, že zvířata během několika dnů uhynou. Proto se již situací nezabýval a řešil jen své zdravotní problémy.

Při pozdějším otevření auta byla uvnitř nalezena mrtvá krajta, stejný osud potkal i zakrslého králíka a pískomila.

Vše začala vyšetřovat policie, která chovatele vypátrala a obvinila z týrání zvířat. Následovala obžaloba a rozsudek vynesený formou trestního příkazu – dvanáct měsíců s podmíněným odkladem na tříletou zkušební lhůtu a zákaz chovatelské činnosti na tři roky. Rozhodnutí nyní nabylo právní moci.

Slepice

Smrt krajty, zakrslého králíka a pískomila není jediný netradiční případ, který řešil ostravský okresní soud. Před časem vyměřil dvě stě hodin obecně prospěšných prací muži, který měl na svědomí smrt dvou slepic. Společně s dalšími čtyřmi je nechal ve vaku na balkoně svého bytu. Zvířata se během dne snažila dostat ven, dvě slepice nepřežily.

Dron na Střední průmyslové škole Jeseník.
V Jeseníku lze získat řidičák na dron. Na projektu se podílí Katovice i Ostrava

„Skákajícího“ pytle si všimli svědkové, kteří kontaktovali policii s tím, že uvnitř by mohl být pes. Muž při výslechu uvedl, že slepice od někoho dostal, druhý den se je prý chystal zabít. Podle svých slov si neuvědomil, že mohou v pytli trpět.

K tématu
Shodou okolností ostravští policisté v minulých dnech začali vyšetřovat jiný případ, ve kterém figurují krajty. Hned tři tyto hady odchytili v září hasiči a policisté mezi Klimkovicemi a Vřesinou na Ostravsku. Podle ochránců zákona je možné, že se hadů tímto způsobem zbavil někdo z chovatelů. Majitele zvířat se zatím nepodařilo vypátrat. Po odhalení by mohl čelit obvinění z týrání zvířat. Policisté v této souvislosti žádají veřejnost o pomoc při vyšetřování. Informace lze sdělit na telefonním čísle 724 306 165 nebo na linku 158.