„Mysleli jsme, že to bude horší s peronosporou. Zatím se však potýkáme především s oidiem, a to u odrůd Dornfelder a Modrý Portugal. Víme, že deštivé počasí má zásadní vliv na výskyt houbových chorob, proto se držíme předepsaných postupů hospodaření v případě že nám révu napadnou,“ prozrazuje Zbyněk Vaďura z rodinného Vinařství Vaďura, které v okolí Polešovic na 12 hektarech vinohradů obhospodařuje celkem 60 tisíc keřů.

Podobně to vnímá také zkušený vinař z Mařatic Bohuslav Jež.

„Počasí jde na ruku plísňovým chorobám, jako je peronospora a oidium. Proto je nezbytné být ve střehu a vinohrady aktivně ošetřovat,“ upozorňuje Bohuslav Jež.

Třetí ročník setkání sklářských mistrů.
Sklářští mistři se pod Velkou Javořinou sešli už potřetí

Velké nebezpečí nákazy plísněmi na vinicích potvrdil rovněž vinohradnický nestor ze Zlechova František Jakubík.

„Přestože mám vinohrad letos ve skvělé formě, objevil jsem v něm na střapcích Frankovky několik prasklých zrnek, což je příznačné pro oidium. To víte, půda je nasáklá vodou a při vysokých denních teplotách na sluníčku opravdu hrozí její překotné odpařování, což jsou ideální podmínky vzniku chorob jako peronospora, oidium, nebo plíseň šedá,“ uvedl František Jakubík.

Způsob ošetření vinohradu, je si však podle něj třeba vybrat po konzultaci s odborníky, případně si nechat doporučit konkrétně nevhodnější postřik.

Technologie pomáhá hlídat 

Vývoj však jde dopředu. Některým pěstitelům révy pomáhá hlídat zdraví jejich vinohradů projekt Chytrá vinice, kdy jim nenápadné meteorologické krabičky posílají zprávy o množství napršené vody, teplotě a vlhkosti vzduchu.

Díky přesným údajům tak vinaři mohou následně zvolit způsob ošetření vinice, nebo třeba také omezit použití chemických postřiků proti chorobám. V současné době užívají systém Chytrých vinic desítky vinařů na jihu Moravy v Čechách a testují jej také v Rakousku.

Peronospora je choroba révy vinné, způsobovaná houbou. Projevuje se nálety na listech, které se projevují jako hnědavé skvrny. Postupně se kolem nich tvoří šedobílý povlak.

Skvrny se trhají a umožňují vnik dalším patogením organizmům. Peronospora se projevuje i na bobulích hroznů. Ty hnědnou, praskají a následně se vysoušením scvrkávají. Ochrana před peronosporou se provádí chemicky. Důležité je též udržovat provzdušněný porost a likvidovat napadané a opadané listy.

Padlí révové neboli oidium je houba cizopasící na révě vinné. Symptomem v pokročilém stavu napadení je bělavý poprašek na bobulích, proto se jí také říká moučnatka.

Hrozny napadené padlím jsou na vyhození

Jejímu vývoji napomáhá teplé a vlhké počasí, k nejnáchylnějším odrůdám patří Modrý Portugal, Müller Thurgau a Veltlínské zelené. Padlí se daří zejména v teplých letních měsících a ve vlhkém prostředí. Hrozny zničené padlím nejsou vhodné ke konzumaci ani zpracování na víno.

Plíseň šedá napadá zejména oslabené rostliny ve všech fázích vývoje a bez výběru druhů. Mezi nejvýznamnější hostitele náleží réva vinná.

Na poškozených výhoncích starších rostlin se objevují měkké tmavé, vodnaté a rychle se rozšiřující skvrny, které za krátký čas hnědnou a pokrývají se šedivým povlakem. Plíseň šedá se šíří především ve vlhkém prostředí, nebo za deštivého počasí.