Na místě tragédie bylo podle horské služby v neděli odpoledne šest skialpinistů. Tři z nich při sjíždění lavinového žlabu Černého kotle strhla lavina, zbylí tři zůstali nad odtrhem. Ze tří lavinou stržených skialpinistů dva zůstali v laviništi nezasypáni, žena skončila pod sněhem.

Tři skialpinisté, kteří do žlabu Černého kotle nevjeli, zavolali o pomoc na linku 155. Tím však jejich aktivita zřejmě skončila. "Nepodílejí se na kamarádské pomoci, čekají v sedle Martinovky na HS, ještě před jejím příjezdem odjíždí," stojí v analýze k účinkování trojice lavinou nezasažených lyžařů.

Ze zásahu Horské služby u nedělní laviny v Krkonoších.
Lavinu uvolnili čeští skialpinisté. Další se řítila na záchranáře, stihli utéct

Účinně nepomohli ani skialpinisté stržení lavinou, kteří podle horské služby neměli žádnou lavinovou výbavu a ani neznali základní pravidla lavinové záchrany. Svědčí o tom i to, že nalezenou lyžařskou hůlku skialpinistky ještě před příjezdem záchranářů vytáhli a dali na úplně jiné místo. Určení místa nálezu hůlky mohlo být podle záchranářů velkou pomocí v přibližném určení místa zasypání lyžařky. "Určení původní polohy hůlky na rozsáhlém laviništi již činilo velké potíže a bylo jen orientační," uvádí analýza.

Skialpinistku nalezl lavinový pes přibližně po 30 minutách od chvíle, kdy byl se záchranáři na místě laviny vysazen z vrtulníku. "Skialpinistka je vykopána z hloubky 130 cm, na nohou má připnuté lyže zapnuté na sjezd s aretovaným vázáním," uvedli záchranáři.

Lavinu mohli dát do pohybu skialpinisté

Když resuscitovanou ženu záchranáři připravovali k odsunu z laviniště na bezpečnější místo, sjela na ně další lavina. Záchranáři stihli uniknout. Skialpinistku druhá lavina odnesla po svahu, ale zůstala na povrchu. Do nemocnice ji následně odvezl vrtulník.

Letecký zásah u nedělní laviny v Krkonoších
Tragédie v Krkonoších: Skialpinisté zřejmě porušili nařízení o omezení pohybu

Příčinou pádu laviny podle analýzy možná bylo zatížení nestabilních sněhových vrstev skialpinisty. Mohl je způsobit některý z lyžařů, kteří jeli žlabem dolů. Analýza ani nevylučuje, že lavinu mohli dát do pohybu skialpinisté, kteří zůstali nahoře a sledovali odjíždějící trojici, když třeba mohli sestoupit ke hraně svahu či se shromáždit u jeho okraje. Přesný průběh lavinové nehody nelze podle horské služby jednoznačně stanovit, a to kvůli měnícím se výpovědím dvou skialpinistů, kteří pád laviny přežili.

Lavinovým neštěstím se zabývá i policie. "Případ dál vyšetřujeme. Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení, zatím bez právní kvalifikace," řekla ČTK mluvčí policie Iva Kormošová. V pondělí policie uvedla, že v lokalitě byli čtyři lyžaři pocházející z Mělnicka. Mohli tak porušit i nynější vládní nařízení o omezení pohybu mezi okresy.

Horská služba Krkonoše
VIDEO: Pád nedělní laviny má svou oběť, skialpinistka v noci podlehla zraněním

Lavina se v neděli 14. března dopoledne uvolnila také na polské straně Krkonoš v lokalitě Bialy Jar. Lavinu tam strhl skialpinista, když najel ke hraně lavinového svahu. Lavina jej nestrhla. Záchranáři pak lavinu prohledali, ale nikoho nenašli. Z místa Bialy Jar se záchranáři přesunuli k lavině v Černém kotli.