"Ve včerejších odpoledních hodinách (13.6.) jsme přijali oznámení o nálezu tří mrtvých těl, která se nacházela v jednom rodinném domě v Javornici na Rychnovsku. Na místo okamžitě vyrazily policejní hlídky následované kriminalisty a techniky. Na místě až do pozdních nočních hodin za účasti soudního znalce společně zjišťovali okolnosti jejich násilného úmrtí, ohledávali místo činu, zajišťovali stopy a vyslýchali příbuzné a sousedy." sdělila policejní mluvčí Iva Kormošová.

Ministerstvo obrany příslušnost muže k Armádě ČR nepotvrdilo. "Nemohu to ani potvrdit, ani vyvrátit. Případ komentuje výhradně státní zastupitelství, pokud vůbec," uvedla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeisterová.

Javornická část Betlém.
Javornici zasáhla smrt mladé rodiny. Je to nepochopitelné, tvrdí místní

Všichni mrtví měli podle mluvčí střelná poranění. "Z prvotního šetření kriminalistů lze dovodit, že muž usmrtil svoji manželku a syna a poté sebe. Zda předpoklad o vzniku úmrtí je správný, potvrdí až nařízená soudní pitva," uvedla mluvčí.

Muž, který byl zároveň myslivcem, podle policie provedl čin v rodinném domku zřejmě legálně drženou brokovnicí. V domě policisté kromě brokovnice nalezli i další legálně držené střelné zbraně a střelivo. "Všechny zbraně včetně střeliva kriminalisté zajistili a brokovnici předali ke znaleckému zkoumání," uvedla mluvčí.


Zatím poslední případ násilí v rodině se v Královéhradeckém kraji stal na konci května na Jičínsku, kde pětapadesátiletý muž v rodinném domě podle policie zaútočil na svou osmačtyřicetiletou manželku a dvaadvacetiletého syna. Policie muže následně obvinila z dvojnásobného pokusu o vraždu a z přečinu nebezpečného vyhrožování. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí podezřelému muži 15 až 20 let vězení nebo trest výjimečný.

Poslední vražda v rodině se udála na Rychnovsku v roce 2019:

V restauraci penzionu U Zvonu v Rychnově nad Kněžnou došlo k vraždě.
Měli probrat detaily rozvodu. Báli jsme se ho, napsala dcera zavražděné ženy

Loni policie v Královéhradeckém kraji vyšetřovala jednu vraždu a dva pokusy o vraždu. Z toho dva případy se staly ve věznicích. Všechny skutky se policii podařilo objasnit.

Jedinou dokonanou vraždu podle policie spáchal loni v květnu ve vazební věznici v Hradci Králové čtyřiatřicetiletý vězeň, který v jedné z cel zabil dvaačtyřicetiletého spoluvězně, více čtěte zde:

Ilustrační foto
Vražda mezi vězni, přímo v cele. Do krku mu zabodnul rukojeť od kbelíku