Ondřej Černohorský je vystudovaný historik s magisterským titulem, ale nosí montérky průmyslového chemika. V litvínovském „staliňáku“ začínal od píky. V obří chemičce nejprve pracoval jako operátor, pak byl zástupcem mistra a později mistrem. Jako mladý nováček bez praxe to neměl snadné. Složitý provoz s labyrintem potrubí a strojů se učil přímo ve výrobě, kde mu radili zkušení kolegové. Teď je školitelem on, ale v úplně jiných podmínkách. V ojedinělém tréninkovém centru, které simuluje velín a okolní výrobu, pomáhá společnosti Unipetrol vychovávat operátory pro 21. století.

„Baví mě to. Nově přijímaní zaměstnanci se v tréninkovém centru na ostrý provoz lépe připraví a mohou si předem vše bezpečně vyzkoušet. Máme čas jim cokoliv vysvětlovat,“ řekl o svém poslání trenér, který dal perspektivní chemii přednost a historii má jen jako koníčka.

Ples města Mostu v Repre.
Ples města Mostu zákeřný virus nezruší. Tančit se bude

Nové nástupy školí už od roku 2016, ale nyní začíná s kolegy trénovat budoucí operátory pomocí praktických ukázek na simulátoru, který funguje jako malá chemička. Zájemci o práci z jiných oborů se nemusí speciální rekvalifikace bát. Ve cvičné výrobně, kterou se učí obsluhovat, teče v uzavřeném okruhu místo chemikálií jen voda, aby nemohlo dojít k havárii. Rukama školitelů už dříve prošli třeba kuchaři, číšníci a automechanici a mnozí se stali dobrými operátory. Dalším adeptům se má kariéra v chemičce díky modernějšímu školení ještě usnadnit.

Unipetrol zprovoznil tréninkové centrum uprostřed litvínovské chemičky už v lednu, ale ve středu 4. března ho slavnostně otevřel.

Unikátní zařízení za desítky milionů

V Česku unikátní zařízení stálo zatím 50 milionů korun a má se dále rozšiřovat. Do centra bude firma také zvát na exkurze a zážitkové dny žáky a studenty, aby poznali, co obnáší průmyslová chemie. První zážitkový den zde bude koncem dubna, kdy centrum navštíví vybraná skupina starších žáků z litvínovské základní školy. Firma očekává, že zájem škol poroste.

Ve výrobě Unipetrol zaměstnává zhruba 2 000 lidí z celkových 4 500 zaměstnanců. Školy každodenní praxi v továrně neučí, takže provozní odborníky si chemička musí vychovat sama. „Aktuální generační obměna vyžaduje, aby do výroby přicházeli mladí a profesně kvalitně připravení pracovníci,“ zdůvodnil vznik tréninkového centra šéf Unipetrolu Tomasz Wiatrak, který upozornil na výrazný nárůst počtu nových operátorů. Zatímco v roce 2014 jich nastoupilo pouhých 16, loni jich bylo 72. Po zahájeném intenzivnějším praktickém školení mají zůstat jen ti, kteří se do výroby hodí. Mají být disciplinovaní a velmi dbát na bezpečnost. „Oproti minulosti chceme délku výcviku prodloužit z dvou měsíců až na čtyři měsíce a jít skutečně na dřeň,“ sdělil Tomáš Herink, člen představenstva Unipetrolu zodpovědný za výrobu, výzkum a vývoj.

Kritici stěhování mostecké knihovny do Repre využívají ve své kampani i recesi opřenou o známé filmy.
Kritika stěhování mostecké knihovny sílí, přestože radnice mluví o lepším zázemí

V centru pracuje šest profesionálních trenérů, ale pomůžou jim i další zaměstnanci z provozu. Celkem se do výcviku zapojí několik desítek odborníků. Podle zkušených „provozáků“ se dobrým operátorem člověk stane obvykle až po dvou letech praxe, kdy si chemičku pořádně osahá.

Tréninkové centrum ocenila i Okresní hospodářská komora Most, která dlouhodobě podporuje technické obory a zvyšování odbornosti zaměstnanců. „Vzdělávací role zaměstnavatelů, kteří si musí vychovat budoucí zaměstnance a orientovat je ke své profesi, je nezastupitelná a její význam bude růst,“ řekl místopředseda komory Petr Scherer. Podle něj je třeba mládež motivovat i tím, že v technických profesích, po kterých je velká poptávka, budou mít výrazně vyšší mzdy.

Práce výškách

Tréninkové centrum Unipetrolu je v třípatrové budově bývalé výzkumné základny. Výuková stanoviště jsou uvnitř i venku. Téměř celé přízemí je pro výuku bezpečnosti práce. V prvním patře je modul, kde operátoři zjistí, jak fungují čerpadla, regulátory a systém předcházení mimořádným událostem při servisních a údržbářských zásazích.

Nejvýznamnějšími stanovišti jsou cvičná jednotka a kolony se zjednodušenými modely výrobních jednotek. Součástí tréninku bude i najíždění a odstavování zařízení a jeho příprava do opravy a práce ve výškách.

Ilustrační foto
Kam pro maso ze srnce nebo divočáka? Zvěřinu prodávají Vojenské lesy