Nad tím, proč se lidé při rekonstrukcích svých obydlí většinou pouštějí do úprav kuchyně a koupelny, není třeba dlouze přemítat. Jde o místnosti, ve kterých tráví nejvíce času, proto musejí zcela pochopitelně splňovat nároky na funkčnost, pohodlí, ale i vzhled. Nadto je právě v těchto prostorách často příležitost pro úpravy, které vedou k úsporám energií, ať už se jedná o tepelnou izolaci, nebo třeba výměnu kotle.

Směrem do ložnice je možné stěny zastřít skládacími okenicemi
Nevídané. Do třípokojového bytu v paneláku dostal pár wellness i zimní zahradu

Dalším místem, na jehož proměnu se podle průzkumu Asociace českých stavebních spořitelen chystá více než pětina rodičů, je dětský pokoj. Většina lidí zařizuje svým potomkům vlastní pokoj ještě před nástupem do školy. Než se ze školáčka stane dospělý člověk, projde jeho privátní zóna změnami ještě dvakrát až třikrát.

Důležitá je pečlivá příprava

Pokud chystáte větší či menší stavební zásahy ve svém domově, věnujte dostatek času pečlivé přípravě. „Zodpovědně je třeba říct, že lidé nejvíce podceňují komplexnost návrhu. Často si například vyhlédnou něco na internetu nebo v časopisech o bydlení, a následně se zaměří na úpravy jednotlivostí, aniž by přemýšleli nad celkovými dopady na jednotnost obytného prostoru,“ konstatuje architekt Petr Reksoprodjo ze studia Kamarumah architekti.

Doporučuje, abyste si vždycky udělali nejdříve projekt na celou rekonstrukci, a to i v případě, že se bude renovovat v průběhu let postupně po jednotlivých místnostech podle finančních možností nebo potřeb. Vyhnete se tak nepříjemným překvapením.

Dům paní Liběny a pana Robina ve středních Čechách, pohled z horní zahrady. Ta je nyní úplně zarostlá a téměř neprůchodná, je potřeba ji zvelebit
Rekonstrukce krok za krokem: Financování a rozsah

Proměna bydlení bývá vedena různou motivací. Při stavebních úpravách a zařizování je proto dobré brát v úvahu, k jakému účelu bude prostor sloužit. Když renovujete byt po babičce, je rozdíl, jestli ho chcete pronajímat, nebo v něm bude bydlet váš syn s rodinou.

Zvlášť u malých bytů mimořádně záleží na projektu. Velký byt, kde nejste limitování prostorem, zařídíte snáz než garsonku, kde záleží na každém centimetru čtverečním.

Uložný prostor může sloužit jako stěna

U malých bytů je vždycky dobré integrovat úložné prostory do vestavěného nábytku, který často nahradí i stavební předěly mezi jednotlivými místnostmi, respektive funkčními zónami. Zbytek prostoru pak zůstane volnější a byt nepůsobí opticky stísněně. V případě bytu, který by měl sloužit k nájmu, je dobré zvolit materiály s vyšší odolností. V obytném prostoru se bude střídat víc lidí, je proto potřeba počítat s tím, že míra opotřebení vybavení bude vyšší. „Pokud je cílem rekonstrukce připravit byt pro prodej, měli byste vědět, že cenu kromě lokality nejvíce ovlivňuje hygienické zázemí bytu, tedy standard a kvalita a někdy i počet hygienických zařízení, koupelen a toalet,“ připomíná Petr Reksoprodjo.

Kolik to bude stát

Zároveň je třeba si udělat předběžnou rozvahu, abyste věděli, kolik vlastně můžete do rekonstrukce investovat. Pak byste měli porovnat finanční možnosti s požadavky. „Při první konzultaci dáváme klientům vždy domácí úkol, aby sepsali požadavky na nový interiér zhruba na jeden list formátu A4, klidně i v podobě zdánlivě nesourodých myšlenek. Mým úkolem pak je, abych se jimi probral, vytvořil seznam priorit a vysvětlil budoucímu investorovi všechny okolnosti, které vyvolané změny mohou způsobit nebo ovlivnit,“ říká architekt.

Reálný odhad nákladů

Při střetu snů s reálnými možnostmi vaší peněženky vás někdy čeká tvrdý pád na pevnou zem. Co všechno byste měli zahrnout do nákladů? Záleží samozřejmě na rozsahu prací, jako je třeba v případě rozsáhlé renovace demontáž stávajícího bytového jádra a postavení nového, bourání nebo postavení nových stěn nebo příček, elektroinstalace či vodoinstalace. Něco jistě zvládnete svépomocí, pro většinu montážních prací – třeba elektroinstalace nebo pokládku obkladů – potřebujete fachmany z oboru.

Pozemek není oplocen, čímž se umocňuje nekonečnost okolní krajiny.
Nádherný dům v Beskydech přišel na necelých sedm milionů

V případě koupelny se soustřeďte na výběr vhodného typu obkladu a dlaždic, jak z hlediska barvy a rozměrů, tak jejich funkčních vlastností. Nabídka na trhu je široká, stejně tak cenové rozpětí. Do kalkulace ceny přidejte i další materiál potřebný k pokládce dlažby, třeba lepidla, spárovací hmoty, hydroizolační nátěry nebo lišty. Z hlediska nákladů vám pestrou škálu možností nabízí nákup a montáž sanitárního vybavení, tedy umyvadla, baterie, vany či sprchového koutu. Připočítejte zrcadlo a stropní, podhledová nebo nástěnná svítidla, možná i nové dveře. Výsledná suma vás pravděpodobně trošku zaskočí, a to ještě chybějí skříňky a další drobné zařizovací předměty.

Také před renovací kuchyně byste měli mít jasnou představu o tom, jak má tahle pracovní zóna vypadat. Stejně jako v případě koupelny vám mohou pomoci specializovaná studia. Přinejmenším si nechte udělat vizualizaci budoucího prostoru. Mimořádně opatrní byste měli být při instalaci rozvodů vody, odpadů a elektřiny, jde přece o bezpečnost vašich nejbližších i vás samotných. Nejvíce peněz vydáte za kuchyňskou linku. Výdaje se různí v závislosti na typu materiálu, tvaru či stylu. Záleží také, jestli zvolíte typové řešení, nebo si necháte zhotovit sestavu na míru. Opět záleží na vašich finančních možnostech a preferencích. To samé platí o pořízení dřezu a baterie. Při výběru berte v úvahu přívod vody a typ dřezu. Důležitá je kvalita materiálu, správné rozměry, vzhled i úsporné funkce.

Nejvíce peněz vydáte za kuchyňskou linku. Výdaje se různí v závislosti na typu materiálu, tvaru či stylu. Záleží také, jestli zvolíte typové řešení, nebo si necháte zhotovit sestavu na míru.

Pákové baterie umožňují oproti kohoutkovým mnohem lepší citlivost a úspornější nastavení vody. K výdajům připočtěte obklady za linkou, cenově přístupnějším řešením mohou být omyvatelné nátěry nebo tapety. Velmi praktické jsou i celoplošné desky z tvrdého PVC nebo dřevovlákna. Nejdražší variantu představují celoskleněné desky. Nezapomeňte na digestoř. Do nové kuchyně si možná budete chtít pořídit také nové, energeticky úspornější spotřebiče, jako je myčka nebo indukční deska.

Při přeměně malé kuchyně v otevřený prostor propojený s obývacím pokojem se neobejdete bez bourání stěn a výstavby nových příček. Další položka v seznamu výdajů. Pokud vás výsledná suma zaskočí, bude třeba promyslet, kde ubrat. Obecně platí, že šetřit byste rozhodně neměli na věcech, které jsou do budoucna obtížně opravitelné, především podlahy, obklady na stěnách, kuchyňská deska nebo skryté technické zařízení. Především jde o kapacitu rozvodů, případně přípravu na upgrade instalací, například pro inteligentní ovládání topení na dálku, které je stále populárnější.

Novostavba respektuje půdorysnou stopu i tvarové pojetí starého domu
Místo kozího chlívku mají obývák. Víkendový dům v Bukovanech je okouzlující

Při nákupu zařizovacích předmětů se dívejte do budoucnosti, sázka na inovativní technologie a materiály se vyplatí. Například neoblíbené čištění koupelny a hygienického zařízení usnadní výrobky, které kombinují klozet a bidet. Samočisticí funkce bidetové spršky se spustí po každém použití. Toalety jsou vybaveny také technologií pro odstranění vodního kamene. K výrobě van se zase používají materiály s obsahem minerálních částic, které díky svému složení odpuzují nečistoty a pyšní se antibakteriálním povrchem. Před zahájením rekonstrukce uvážlivě vybírejte realizační firmu. Nechte si podle svého seznamu zpracovat cenovou nabídku a počítejte ještě s případnými náklady navíc. Částka mezi deseti až dvaceti procenty z uvažované ceny bude rezervou pro nečekané výdaje.

Garsonka k pronájmu



Čím menší je byt, tím důležitější a složitější bývá samotný návrh, aby se maximálně využil potenciál daného prostoru. V případě pražské garsonky bylo úkolem studia Kamarumah architekti uzpůsobit byt k pronájmu. Oříšek představovaly nepravidelné úhly v dispozici. Všechny úložné prostory jsou proto vestavěné, vyrobené na míru, aby se přizpůsobily všem těmto nepravidelnostem. Nejdůležitějším zásahem bylo otočení kuchyně na druhou stranu instalační šachty, čímž architekti vytvořili samostatný intimní kout pro lůžko, domácí pracoviště a mini obývák s televizí. Centrální část prostoru je určena pro hlavní jídelní stůl s kuchyní. Ve vstupní chodbě stojí skříně polepené zrcadlem, které zvětšuje prostor. Všechny rozvodné skříně od elektroinstalací po topení zůstaly ukryté za nábytkem nebo za obklady. Malým faceliftem prošla i koupelna.