Předchozí
1 z 4
Další

Alex Král

Řada zájemců o jeho služby čekala, že jeho hvězda naplno zazáří právě na Euru. Už dlouho se mluvilo třeba o tom, že by Král mohl rozšířit řady bývalých slávistů ve West Hamu. Třiadvacetiletý fotbalista ale zůstal za očekáváními.

Turnaj začal v základní jedenáctce, ale už v polovině druhé půle utkání proti Skotsku jej nahradil Tomáš Holeš, který se brzy zařadil mezi nejvýraznější postavy českého celku. Zato záložník moskevského Spartaku od té doby nastřádal už jen necelou hodinu na hřišti.

Z jednoho nevýrazného turnaje ale nelze dělat závěry. Na straně defenzivního středopolaře je stále i jeho věk, a pokud se mu bude dařit tak jako v posledních sezonách, dá se předpokládat, že do budoucna bude patřit mezi stálice české reprezentace.

Jan Bořil

Ze Slavie na něj už delší dobu jdou jen ty nejlepší reference. Na evropském šampionátu to ale nebyl ten Bořil, na kterého jsou zvyklí v Edenu.

Už v základní skupině se navíc stihl vykartovat, pro osmifinále proti Nizozemsku jej nahradil Pavel Kadeřábek a poté, co svůj díl práce zvládl znamenitě, mnozí se divili, že proti Dánsku je mezi vyvolenými kouče Jaroslava Šilhavého opět Bořil.

Třicetiletý bek byl u jednoho z gólů nakonec vítězných Dánů a jistě nepůsobil ani v řadě dalších situacích.

Vladimír Darida

Začínal s kapitánskou páskou, končil na lavičce náhradníků. A nakonec skončil i s reprezentací. Odvedl si svou práci, ale nic moc navíc nepředváděl.

Stejně jako Bořil i Darida na osmifinálový boj s Nizozemskem chyběl, vyřadilo ho zranění. A ze čtvrtfinále jej pak vyřadil Antonín Barák, který předchozí náskok zvládl bravurně.

Čtvrthodinka v závěru boje o semifinále proti Dánsku byla poslední porcí minut v Daridově reprezentační kariéře. Dveře za sebou zavřel ve třiceti letech s bilancí 76 utkání a osmi branek.

Jakub Jankto

Podobně jako u Krále i v jeho případě pro něj hraje stále relativně nízký věk. I pětadvacetiletý fotbalista ale zůstal za očekáváními, která ho provázela po povedeném ročníku v janovské Sampdorii.

Také on se postupně ze sestavy v tichosti vytratil a začal plnit roli náhradníka. Tu proti Dánsku zvládl solidně, nicméně kromě neoddiskutovatelné snahy se výrazných momentů od něj český fanoušek za celý turnaj příliš nedočkal.