Fotbalisté Atalanty a Valencie se utkali 19. února. O tři týdny později se uskutečnila odveta ve Španělsku. "Ten zápas byl biologická bomba. Tehdy jsme ještě nevěděli, že se virus rozšířil v Lombardii. Nejen mnoho ze 44 tisíc diváků na San Siru se nakazilo, ale i řada fanoušků v Bergamu, neboť zápas sledovali při společných projekcích, v barech, hospodách či doma u televize, což mohlo přispět k šíření pandemie," řekl dnes Gori.

On-line ke koronaviru ZDE.

Z kádru Atalanty je zatím nakažený jeden hráč, ve valencijském klubu měla pozitivní test více než třetina fotbalistů a členů realizačního týmu. Velkou roli sehrál zápas v šíření pandemie i podle útočníka italského celku Alejandra Gómeze. "Na San Siru bylo 44 tisíc ze 120 tisíc obyvatel Bergama. Když jsme pak cestovali do Valencie, nebyly žádné kontroly. Dnes je Španělsko jednou z nejvíce zasažených zemí Evropské unie," konstatoval Gómez.

Lionel Messi (vpravo) a Cristiano Ronaldo.
Hvězdní fotbalisté pomáhají proti koronaviru. Jak přispějí Messi a Ronaldo?

Imunolog Francesco Le Foche již dříve upozornil na to, že spousta fanoušků nechtěla o zápas přijít, i když již pociťovala příznaky a teplotu. "Koncentrace desítek tisíc lidí, které od sebe dělily jen centimetry, a euforie vedoucí k objímání a křiku, to vše mohlo přispět k šíření viru mezi diváky," prohlásil Le Foche.

#interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Koronavirus si v Itálii vyžádal již 6820 obětí, zatím nejvíce z celého světa. Španělsko je v počtu nakažených po Číně, Itálii a USA čtvrtou nejpostiženější zemí.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník

Utkání 22. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - FK Jablonec, 24. února 2020 v Ostravě. Zleva Tomáš Hubschman z Jablonce a Nemanja Kuzmanovič z Ostravy.
Fotbal stojí, peníze netečou. Ligoví hráči jdou s platem dolů o desítky procent