Dvacetiletý stoper Fastavu si v sobotu u Litavky připsal premiérový ligový start, když na posledních sedm minut nahradil zraněného kapitána Jiráčka.

Slušovický odchovanec si ale debut v nejvyšší soutěži nijak zvlášť neužil. „Skoro nic si z toho nepamatuji. Seběhlo se to strašně rychle. Až po zápase jsem si začal uvědomovat, že jsem se dostal do ligového duelu,“ přiznává s úsměvem rodák ze Všeminy.

I když talentovaného zadáka v závěru důležitého střetnutí důvěra kouče Kameníka potěšila, nervózní skoro vůbec nebyl. „Spíše jsem s tím moc nepočítal. Věděl jsem, že se na trávník dostanu jen když se někomu z obrany něco stane,“ říká.

Trenér Zlína Josef Csaplár
Csaplár se odvolání nebojí: I kdybych odešel, problémy zůstanou

Společně s dalšími náhradníky se rozcvičoval už od začátku druhého poločasu. Jelikož byl jediným defenzivním hráčem na lavičce Fastavu, tušil, že po zranění Jiráčka půjde na plac. „Když jsem šel na trávník, uvědomoval jsem si důležitost zápasu. Nechtěl jsem hlavně udělat chybu, ale moc do hlavy jsem si to nebral,“ tvrdí.

Nakonec úkol zvládl a ševcům pomohl k bodu. „První ligový start na deset minut ale neberu nijak hvězdně,“ zůstává v klidu a věří, že další zápasy budou přibývat. „Ale vím, že to nebude naskakovat raketovým tempem,“ uvědomuje si skromný mladík, jehož oblíbencem je německý reprezentant Mats Hummels.

Udržet se v kádru Zlína nebude jednoduché. Nyní zlínský mančaft sužuje marodka, v zimě ale může nastat rozsáhlá obměna a třeba na šikovného mladíka nezbude místo.

Kolář do kabiny na Letné poprvé nakoukl na začátku srpna před domácím zápasem s Teplicemi. Od té doby pravidelně trénuje s ševci, nic se nezměnilo ani po konci kouče Csaplára.

Nálada není ideální

„Kluci mě mezi sebe vzali úplně v pohodě. První týden byl takový seznamovací, postupně jsem si zvykl na tempo i zátěž, teď už je to mnohem lepší,“ líčí.

I když se připravuje výhradně s áčkem Fastavu a ve FORTUNA:LIZE chodí na lavičku, herní praxi mezi dospělými nabírá hlavně za béčko v MSFL.

Výsledkově se ovšem letos nedaří ani jednomu z týmů. „Nálada není ideální, ale ani úplně nejhorší,“ tvrdí. Oba mančafty jsou na spodku svých soutěží. Zatímco áčko nezvítězilo v posledních osmi kolech, béčko o víkendu prohrálo posedmé za sebou.

„Přijde mi, že v zápasech nám chybí dva zkušený hráči, kteří by zklidnili hru a nám mladým hráčům by pomohli. Když s námi chodil třeba Pepa Hnaníček, strašně moc nám dal a navíc jsme uhráli nějaké body,“ připomíná.

Zatímco dřív Kolář pendloval mezi pozicí stopera a postem defenzivního záložníka, od sedmnácti let hraje hlavně uprostřed obrany. „I když v devatenáctce, když byla nouze, jsem zaskočil také v záloze, cítím se rozhodně lépe na stoperovi,“ přiznává.

Rozhodčí nařídil v Německu kuriózní penaltu.
Nejkurióznější pokutový kop? Náhradník se rozcvičoval, přesto zavinil penaltu

Ve starších žácích i v mladším dorostu ho vedl také Petr Slončík. Někdejší záložník se nyní potkal s bývalým svěřencem v ligovém týmu. „Hodně mi v kariéře pomohl, ale dál mě posunuli také další trenéři,“ říká Kolář. Nyní dostává cenné rady také od kouče Kameníka, který ševce připravuje na dnešní pohárový duel v Mladé Boleslavi.

„Záleží na trenérovi, jestli mi dá zase šanci. Nyní se ale potýkáme s velkou marodkou. Strašně moc kluků je zraněných. Uvidíme, jaká bude sestava,“ dodává Kolář.