Kdo chvíli sledoval před sobotním fotbalovým šlágrem přicházející fanoušky, mohl si všimnout, že je tragédie nenechává ani s odstupem čtyř dní chladnými.

„Přispěl jsem pětistovkou, kamarád dal 400 korun. Vím, že peníze těm lidem jejich blízké nevrátí, ale mohou jim pomoci. Sám jsem přišel o blízkého člověka při nehodě a vím, jak moc to pozůstalé zasáhne. A navíc si myslím, že i fandové Baníku mohou dokázat, že patří k Ostravě a jsou to lidé s otevřeným srdcem,“ odpověděl Deníku například Tomáš Vítek.

Jednou ze sedmi obětí střelce ve FNO byla i čtyřiašedesátiletá Dana Telnarová, na snímku se svými vnoučaty.
Rodina oběti střelby: Svůj život zasvětila lidem, takový konec si nezasloužila

A také další návštěvníci často neváhali a přispívali papírovými bankovkami, cinkání padesátikorun nebo dvacetikorun až tolik slyšet nebylo.

Nebylo o čem přemýšlet

Jaromír Malík dodal, že většinou přispívá i na choreo. „Když se ale dneska vybírají peníze v rámci sbírky pro oběti a pozůstalé tragédie, tak nebylo o čem přemýšlet,“ řekl Jaromír Malík.

Památku sedmi obětí úterní střelby si na začátku zápasu uctil stadion minutou ticha. Když moderátor požádal fandy o pietu, uvedl, že úterní událost zůstane navždy černým písmem zapsána v historii Ostravy. Města, ke kterému fandové Baníku hrdě hlásí.

Den druhý po střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO), 11. prosince 2019 v Ostravě. Na snímku kondolenční kniha.
Z nemocnice propustili posledního zraněného při úterní střelbě v Ostravě

Část výtěžku z prodaných jednorázových vstupenek na utkání se Spartou ve výši 150 tisíc korun se rozhodl Baník Ostrava věnovat na pomoc pozůstalým a obětem úterního útoku. Přispěli i hráči, realizační tým a zaměstnanci Baníku Ostrava.

Dnes se k nim přidali i fanoušci, kterých přišlo na utkání s největším rivalem Spartou Praha přes 13 tisíc.

Den třetí po střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO), 12. prosince 2019 v Ostravě. Na snímku otevřená ordinace i čekárna traumatologické ambulance.
„Čekárna smrti“ ve FN Ostrava je v provozu, láká i obyčejné zvědavce

„Četl jsem nějaké diskuse na sociálních sítích. A objevily se tam i příspěvky, které nebyly k obyvatelům našeho města moc příznivé. Tak jsme jim, myslím, dneska ukázali, že se mýlí. A i když lidé přišli hlavně na fotbal a chtěli vidět výhru Baníku, tak to možná tentokrát to nejdůležitější nebylo,“ dodal další fanda s baníkovskou šálou kolem krku, který se představil jako Roman.

Baníkovští fandové, kteří při domácích zápasech žádají návštěvníky o příspěvek na přípravu chorea, před dnešním zápasem se Spartou dali už předem vědět, že tentokrát se chtějí připojit ke sbírce na oběti a pozůstalé úterní tragické střelby v ostravské Fakultní nemocnici.

Střelba v ostravské nemocnici.Zdroj: Deník