Úterní čerstvý vítr přivál na na lavičku áčka z pražské Letné Stanislava Hejkala a na do manažerského křesla sportovního ředitele pak z druhého konce chodby stadionu Na Stínadlech, konkrétně z kanceláře mládeže, Štěpána Vachouška.

Není bez zajímavosti, že se oba dva potkali nejen v roli asistenta trenéra a hráče před několika lety, ale také na začátku Vachouškovy kariéry v Xaverově, kde Hejkal zrovna svou aktivní sportovní dráhu končil.

Vzpomínáte na tu dobu?
Je to skoro dvacet let, kdy jsem Standu potkal poprvé a váleli jsme spolu na Xaverově. Teď po 20 letech se potkáváme v úplně jiných funkcích a na jiném místě, ale takový je fotbalový život a já jsem za něj rád.

Jak těžké bylo rozhodnutí zda přijmout pozici sportovního ředitele?
Těžké rozhodnutí to bylo určitě, protože jsem měl na rozmyšlení chvilku a nebylo to jednoduché. Musím moc poděkovat rodině, hlavně manželce, která mě v tom podpořila a dala mi ten drajv, abych se do toho vrhnul. Říkala mi, kdo jiný by to měl vzít než ty, tím mi dodala finální náboj, abych do toho šel.

Byly nějaké pochybnosti?
Pochybnosti máš vždycky, já jsem vedení říkal, že mám k tomu respekt, protože jsem zodpovědný a mám k Teplicím daleko hlubší vztah než ostatní. Z toho jsem tedy měl obavy, ale říkám si, že kdo jiný by tu zodpovědnost na sebe měl vzít než já.

FK Teplice U21 - FK Mladá Boleslav 3:2
Teplice mění trenéra i sportovního ředitele: vlády se ujmuli Hejkal a Vachoušek

Opouštíte teplickou mládež, do jejíž rekonstrukce jste se vrhl s velkou energií, což si všichni pochvalovali. Neutrpí tím?
Z toho strach nemám. Vytvořila se tady výborná parta trenérů a funkcionářů, kteří se budou o mládež starat, budou dál pokračovat v nastoupeném duchu. Jsem rád, že se nám podařilo domluvit podmínky a spolupráci skoro se všemi kluby z regionu. Snažili jsme se všem vysvětlit, že teplická mládež by měla být vrcholem pyramidy v kraji, chceme, aby nám v tom pomohli. Za to bych jim chtěl moc poděkovat, navíc jsme rádi, že jsme se stali klubovou akademií, že se napojí na Regionální fotbalovou akademii. Dává mi to smysl. Mělo by to být i velká motivace pro kluky, aby se dostali jako do Regionální fotbalové akademie, tak poté do klubové. Samozřejmě všichni víme, jak je mládež důležitá pro naše áčko. Teď bude daleko větší prostor na to, aby naši odchovanci dostávali více příležitostí. Musejí ale tvrdě pracovat a potvrzovat, že na to mají.

Zpět k tomu, co se stalo v úterý. Před rokem a něco jste byl ještě v kabině jako hráč, dnes jako sportovní ředitel. Bude to složité přeorientovat se na novou roli?
Nebude to úplně jednoduché, ale já si věřím v tom, že kluci mě budou brát i v jiné funkce. Budu s hráči mluvit jak v kabině, tak individuálně. Nastavíme si pravidla a ty se budou dodržovat, jsme nyní v úplně jiných rolích.

Po devíti kolech patří týmu až dvanácté místo. Jak ho nyní nastartujete?
Potřebujeme výsledky. Samozřejmě víme, že nyní je los vražedný a nebude to jednoduché. Já ale týmu věřím. Sice na něj spadla nějaká deka, ale to neznamená, že by měli hráči přestat bojovat, napadat, běhat. To všechno vím, že dokážou, takže nějakým způsobem na ně pozitivně promluvit a dodat jim sebevědomí.

A přijde také hodně práce na doplnění kádru…
To samozřejmě přijde, situace ohledně některých postů je tu otevřená a žhavá. Musíme vycházet z toho, že ekonomická situace není taková jako Sparta, Slavia, takže budeme muset sehnat hráče, kteří tu kvalitu mají a nebudou stát tolik peněz.

Patrik Žitný v obklíčení hráčů Loko Vltavín
Nový teplický trenér Hejkal začal vydřenou výhrou v poháru