Ačkoli domácí jsou nováčkem moravskoslezské fotbalové ligy, nadějný začátek sezony je pasoval proti zatím průměrným Hanákům z 1. HFK do role favorita. Jenže ji nepotvrdili. „Chyběla finální přihrávka, to byla naše největší chyba. Když se dostaneme do nadějné situace, musí se to dohrát daleko lépe," prohlásil po utkání zklamaný trenér Miloslav Machálek.

Na vyškovské poměry z ještě divizních let dorazila na stadion opět úžasná divácká návštěva a sledovala marné dobývání hostující branky. Vzpomínky na tři týdny starou domácí ligovou premiéru se šesti vstřelenými góly Prostějovu hnaly hráče i fanoušky za něčím podobným, ale bez kýženého efektu.

Do situací zavánějících gólem se domácí dostávali sporadicky, dokonce i útočné eso domácích Josef Čtvrtníček jakoby neměl dostatek místa a času k pořádnému zakončení. „Připravili jsme se na něj, naše stoperská dvojice odvedla kvalitní práci. Věděli jsme, jak na něj hrát a kluci si dali říct. Byli jsme agresivní, důrazní, což útočníkovi jeho kvalit prostě nevyhovuje," chválil svěřence olomoucký kouč Jiří Derco.

Chybělo málo

Do jediné šance se autor zatím sedmi přesných zásahů dostal po čtvrthodince hry. Po levé straně utekl Urbančok a odcentroval přímo do ohně. Čtvrtníček se výjimečně dostal přes své strážce, ale netrefil míč, jak by potřeboval, a ten skončil těsně vedle tyče. To bylo ale z jeho strany prakticky vše.

Podobně na tom byli i jeho spoluhráči, a tak do poločasu se už před oběma brankami prakticky nic zajímavého nestalo. „Někteří naši hráči nehráli v prvním poločase dobře, a tak jsme se o přestávce rozhodli jít do většího rizika, vystřídat a hrát ofenzivní fotbal. Soupeřova obrana byla prostě lepší než náš útok, prohrávali jsme většinu soubojů," prohlásil Machálek. Změnu mělo přinést dvojité střídání, kdy za Urbančoka a Žočka přišli na trávník Kucharčuk a Vrána.

Stalo se, jenže dlouho to nebyla změna k lepšímu. Po návratu z kabin dokonce převzali iniciativu hosté a také několikrát zahrozili. Žádnou stoprocentní příležitost si ale za celé utkání nepřipsali. A tak hráči MFK, když si postupně zvykli na změnu rozestavení, se vydali na další zteč olomoucké svatyně. Poslední půlhodinka jim jednoznačně patřila. Ale bez přesného zásahu.

Tutovka v závěru

Nejblíž rozhodnutí byl v úplném závěru Michal Holub, když se dostal za obrannou linii díky chytré hlavičce Filipa Studeného, ale tváří v tvář se vyznamenal hostující gólman Mucha. „Ten nás několikrát podržel. Musím přiznat, že soupeř se snažil o kombinaci a fotbalovost, což se v této soutěži moc nevidí. My zase hráli to, na co momentálně máme. Máme mladé mužstvo a musím vyzdvihnout naši bojovnost, od ní se musíme odrazit dál. Máme odměnu, jeden bod," zmínil hostující lodivod.

Jeho protějšek na domácí lavičce hodnotil dělbu bodů jako zaslouženou. „Co nám zbývá, bod bereme. Je to doma ztráta, ale dneska je to takhle spravedlivé. Soupeř se soustředil na propracovanou defenzivu a my se tam těžko dostávali. Dlouho jsme se trápili a v závěru už jsme to nezachránili," uvedl Machálek.

Reparát může jeho mužstvo složit už ve středu. To v předehrávce patnáctého kola přijede na stadion Za Parkem Kroměříž, která v pátek vyhrála nad Orlovou a vyšvihla se do čela moravskoslezské fotbalové ligy.

MFK Vyškov – 1. HFK Olomouc 0:0

Žluté karty: Holub, Čtvrtníček, Jeřábek – Bernard.

Rozhodčí: Cieslar – Horák, Boček. Delegát: Rumplík.

Diváci: 830.

Sestavy:

MFK Vyškov: Kollár – V. Novotný, Hodinář, Koláček, Němeček – Urbančok (46. Vrána), Žoček (46. Kucharčuk), Studený, Holub – Čtvrtníček (76. Lička), Jeřábek.

1. HFK Olomouc: Mucha – Hlavica, Lukášek, Lysoněk, Můčka – Štěpánek (88. Šuba), Bernard, Bača, Buček – Jerome (71. Drbal), Pezzotti.

Další zápas: středa 10. září, 16.30 hodin, MFK Vyškov – SK HS Kroměříž.