Mužstvo MFK hostilo na domácím trávníku jako divizní lídr o záchranu bojující Tasovice a mělo jít o jednoznačnou záležitost. Přesně to se také potvrdilo. „Jsem spokojený hlavně s prvním poločasem. Kluci to zvládli takticky, soupeř jsme k ničemu nepustili, dobře jsme napadali," prohlásil po vítězném zápase domácí trenér Miloslav Machálek.

Prakticky hotovo bylo ještě před přestávkou. První šanci si sice připsali hosté díky nebezpečné ráně Juhaňáka, ale pak už se hrálo na jednu branku. Míč se do ní dostal poprvé v jedenácté minutě, kdy Vyškovští získali na půlící čáře míč a předvedli ideální protiútok. Machálek oslovil milimetrovou přihrávkou do běhu Ličku a ten obstřelil vyběhnuvšího Heneše.

A netrvalo dlouho a stejný recept zafungoval znovu. Machálek po půlhodině hry zasprintoval po pravé straně a předložil před opuštěnou tasovickou svatyni Ličkovi. Ten s pomocí břevna rozradostnil necelé tři stovky diváků podruhé. „Při prvním gólu jsem viděl, jak proti mně vybíhá gólman, tak jsem to zkusil vedle něho a vyšlo to. Tady už hrálo roli štěstí, trefilo mě to totiž do lýtka a bylo z toho břevno, odraz, zase břevno a pak síť. Uklidnilo nás to," podotkl šťastný střelec.

Přísné vyloučení

Třetím hřebíčkem do tasovické rakve byla situace o deset minut později. Dlouhý pas prodloužil hlavou Lička do souboje domácího Filipa Novotného a Krátkého. Mladý vyškovský štírek se dokázal dostat přes svého strážce a když po kontaktu upadl, hlavní sudí Skřítecký ani nezaváhal a poslal hostujícího stopera předčasně do kabin.

Tento moment vzbudil u hostů velké emoce. „To nebyl faul. Osobně jsem nikdy neviděl, že by fauloval hráč, který je zády k soupeři a bylo vidět, že se oba drží navzájem. Takže i kdyby, tak žlutá karta, ale Novotný si ten pád způsobil sám. Bohužel pan rozhodčí asi podlehl atmosféře, vůbec si nedokážu vysvětlit proč. Vyškov byl jednoznačně lepší a vyhrál by i bez jeho přičinění," spílal později kouč poražených Milan Kalaš.

Druhá půle už se hrála v polovičním tempu. Vyškovští zařadili neutrál a možná až moc laškovali se svým fotbalovým osudem. Dvě slušné střelecké pozice tak měl tasovický Mička, nejprve přestřelil hlavou, pak namířil dorážku do dobře stojícího Kollára. „Z našeho výkonu ve druhém poločase jsem i zklamaný, chtěli jsme hru oživit střídáním, a to se nepodařilo. Začali jsme trochu panikařit, místo toho, abychom drželi balón, tak jsem s nimi hráli nahoru dolů a bylo to všelijaké," zmínil vyškovský lodivod. Trest pro MFK ale nepřišel.

Naopak, dvacet minut před koncem definitivně rozhodl Lička, když nestrážen na obranné linii hostů dostal přesný míč, rychle se s ním otočil a Heneše znovu obstřelil po jeho levé ruce, tentokrát vnějším nártem k tyči. Uzavřel tak skóre zápasu na pro domácí lichotivých 3:0. Do střelecké listiny se ještě mohl zapsat v prvním startu po dlouhodobém zranění Michal Kollár, ale možná trochu ukvapeně přestřelil.

Poražení cítili křivdu za vyloučení, ale za svůj konec to nepovažují. „Mrzí nás, že jsme přijeli s cílem bránit vzadu nulu a dostali jsem dva góly z brejků a ne nějakých vypracovaných šancí. Taky nás mrzí přístup pana rozhodčího. Ale i kdybychom tady uspěli, nic to neřeší, pro nás je hlavní příští týden, kdy se potkáme s Napajedly. Tam půjde o vše. Bod odsud by neměl takovou váhu," konstatoval Kalaš.

Rosice padly doma

Tříbodový zisk naopak má obrovskou váhu pro Vyškov. Zvlášť, když jediný konkurent v boji o divizní titul z Rosic šokoval porážkou s podprůměrnou Bystřicí nad Pernštejnem. Na MFK tak ztrácí tři kola před koncem čtyři body. „Nic není jistého, hraje se do posledního kola. Ale jestli umíme počítat, musíme vyhrát ve Staré Řiši, pak doma s Bystřicí a je hotovo. Uděláme maximum," slíbil Machálek.

Ano, je to tak, Vyškov potřebuje uhrát dvě vítězství, má na to tři pokusy.

Vyškov – Tasovice 3:0 (2:0)

Branky: 11., 29. a 72. Lička.
ŽK: Machálek, Žoček, Urbančok – Vyžrálek, Horáček.
Rozhodčí: Skřítecký – Možíš, Tomanec. Delegát: Blažek.
Diváci: 290.

MFK Vyškov: L. Kollár – Vrána, Hodinář, Koláček, V. Novotný – Lahodný, Žoček (61. Dvorský), Jeřábek, Machálek – Lička (73. M. Kollár), F. Novotný (46. Urbančok).
Sokol Tasovice: Heneš – Helebrant, Krátký, Mička, Šrámek (87. Chamko) – Vyžrálek (63. Čermák), Horáček, Blahoudek, Paul (79. Svatoš) – Juhaňák (67. Czucz), Švarc.