Zápas jara, boj o krále jižní Moravy, nebo také utkání předsezónního favorita soutěže se zvolna pohasínajícím překvapením. Všechna tato slova popisují jediné. Dnešní utkání fotbalového Jihomoravského krajského přeboru mezi prvními Šardicemi a druhými Dědicemi.

Dědičtí až do minulého kola soutěž vedli, jejich domácí prohra s Rosicemi 3:5 však dala příležitost vyhoupnout se na první místo právě Šardicím. Ty ji využily, když jejich utkání s Moravským Krumlovem skončilo rovněž divoce 6:3.

Tým Dědic po zimních obměnách v kádru už nebudí takový strach jako na podzim, navíc pravděpodobně přicestuje do Šardic bez zraněných Horvátha, Tamáše, Puppa a otazník visí i nad Pokorným. „Přesto chceme v Šardicích uspět a dovézt alespoň bod. Na rozdíl od nich nejsme pod tlakem, nemusíme vyhrát a to by nám mohlo pomoct,“ myslí si kouč Dědic Jiří Štěpán.

To, že po dlouhé době nenastupují jeho svěřenci v roli favorita, má pro ně i další pozitivní důsledek. „Můžeme hrát poctivě z obrany a čekat na šanci z brejku, nebo standardní situace,“ ví Štěpán.

Jeho kolega na lavičce Šardic je v přesně opačné situaci. „Musíme vyhrát. Ale to vlastně vždy, hlavně v domácích zápasech,“ tvrdí František Ondrůšek. Ani Šardicím se zřejmě nevyhnou absence některých hráčů. Trenér Ondrůšek si netroufá odhadnout, zda nastoupí Vavruš, Šimeček či gólman Štěpán.

Cíl však mají Šardice dnes jasně daný. „Chceme vyhrát. Respektujeme sílu soupeře, na druhou stranu však víme, že je oslabený o podzimní opory,“ poukázal lodivod Ondrůšek.

Domácí favorit slibuje útočnou hru. „Musíme hrát aktivně a útočně, napadat soupeřovy hráče při rozehrávce. Zároveň však nesmíme zapomínat ani na zajištěnou obranu,“ nastiňuje František Ondrůšek.

K utkání o první místo nastoupí hráči obou týmů dnes ve čtyři hodiny odpoledne.