V rozmezí sedmé a čtyřiatřicáté minuty nasázeli domácí soupeři s prvoligovou osou Tomáš Bureš – Lukáš Zelenka – Karel Kroupa pět gólů a strážci hostující branky Burešovi nebyly nic platné zkušenosti ze 114 zápasů odchytaných na nejvyšší české fotbalové scéně. V té době si na balón sáhnul šestkrát a pětkrát to bylo, jen když jej lovil ze sítě, aniž měl sebemenší šanci zabránit, aby se tam dostal.

Při druhém gólu sportovně zatleskal skvělé vyškovské akci zakončené stylovou hlavičkou Jeřábka, ale po utkání se musel hodně krotit, aby nevypouštěl neslušné výrazy. Na adresu obranné činnosti svých spoluhráčů. „Nastoupili jsme jako mistři světa, jako by se nám nemohlo nic stát a dostaneme čtyři góly do prázdné branky. To je na facku. Třeba ten druhý, ten nepochopím nikdy. Přihrávka do křídla letí na třicet metrů, nikdo si toho nevšímá, to neuvidíš v okrese," zlobil se strážce prostějovské branky a marně hledal v paměti, kdy se mu přihodilo něco podobného.

Až na jednu výjimku, když Pančocháře nahradil Fládr, nastoupili hosté ve vítězné sestavě ze zápasu s Hlučínem. Domácí kouč Miloslav Machálek provedl hned tři změny. Podle očekávání se na hřiště dostali střední záložník Jeřábek a obránce Němeček, a v brance vystřídal Kollára nováček Klimeš.

Hosté začali sebevědomě a sedm minut se hrálo na polovině domácích. Pak ale následovala první zteč do prostějovského území a po ní fotbalový galakoncert. První branku dal Holub po samostatném nájezdu na Bureše, kterého mazácky obstřelil, a další branky padaly po centrech z křídel do pokutového území hostů, které urostlé prostějovské obránce moc nevzrušovaly. „Hodnocení zápasu musím tak začít. První poločas byl z naší strany excelentní. Dlouho jsem nevidět mužstvo tak době hrát. Přitom to nebylo slabostí soupeře, ale dodržovali jsme přesně, co jsme si řekli, že chceme hrát. Já prostějovské mužstvo velice dobře znám, takže jsme věděli, kudy se můžeme prosadit a dařilo se nám to na jedničku," rozplýval se nad výkonem svých svěřenců Machálek.

Místy to opravdu vypadalo ne na odvetu za nedávné pohárové vyřazení, ale přímo pomstu. Kromě pěti gólů měli domácí ještě několik šancí. Za stavu 2:0 šel Čtvrtníček sám na Bureše, ale technický oblouček poslal nad. Za stavu 3:0 srazila prostějovská obrana gólovou střelu Václava Novotného a Čtvrtníčkovu hlavičku Bureš vyškrábl nad břevno. A hlavně domácí hostům moc nepůjčovali míč. Ti zahrozili až za prakticky rozhodnutého zápasu. Po čtvrté brance Koudelka nejprve zatřepal boční sítí a minutu poté mu šanci včasným vyběhnutím zneškodnil brankář Klimeš.

„Základní rozdíl byl v přístupu k utkání. V hlavách hráčů. My jsme byli moc vlažní a ještě ke všemu se nám zranil stoper Soušek. Já před tím jsem chtěl střídat celou tu špatnou levou stranu. Je to facka, teď se z ní musíme zvednout. Nic nenabrečíme, musíme vyhrát doma. Týden si teda vyžereme a já jsem naštvaný hodně. Budeme to řešit, ale nijak jinak se z toho nedostaneme, než že vyhrajeme doma," konstatoval k debaklu prostějovský trenér František Jura.

Korekce debaklu

Výši porážky nakonec hosté po přestávce přece jen zmírnili, k čemuž jim pomohly individuální chyby domácích. Machálek se ale moc nezlobil. „Bylo jasné, že při takovém poločasovém stavu se trochu sníží koncentrace. A taky nám po tom tempu v prvním poločasu už trochu chyběly síly. Ano, mě mrzí, že jsme dostali tři góly, ale byli jsme pořád nebezpeční a měli jsme pořád utkání pod kontrolou," vystihl vyškovský lodivod dění v druhé části zápasu.

Ani fanouškům tři góly v domácí síti vůbec nevadily a aplaus téměř tisícové návštěvy si už v poločase a pak i po utkání hráči určitě zasloužili. „Na zápas mě osobně pozval předseda klubu Pataki, a tak jsem se přišel podívat. Pokud tak budou kluci pokračovat, může mě zvát pořád a rád zase přijdu. Bylo to opravdu příjemné odpoledne," shodl se se zaplněnou tribunou vyškovský místostarosta Břetislav Usnul.

MFK Vyškov – 1. SK Prostějov 6:3 (5:0)

Branky: 19., 34. a 62. Čtvrtníček, 11. a 32. Jeřábek, 7. Holub – 48. Koudelka, 63. Zelenka, 88. Fládr. Rozhodčí: Ondráš: ŽK: Jeřábek, Čtvrtníček – Rus. Diváků: 850.

Vyškov: Klimeš – Němeček, Koláček, Hodinář, V. Novotný (69. Žoček) – Holub, Lahodný, Jeřábek, Studený (83. Hradil), Urbančok (58. F. Novotný) – Čtvrtníček.

Prostějov: Bureš – Hirsch, Hloch, Soušek (30. Machálek), Krejčíř (38. Rus) – Koudelka, Zelenka, Langer (79. Petržela), Fládr – Kroupa, Zatloukal.

Po minutách: MFK Vyškov – 1. SK Prostějov

7. 1:0 – Holub. Po české uličce mezi stopery šel sám na Bureše a nedal mu šanci. Technická střela se odrazila o levé tyče.

11. 2:0 – Jeřábek. Učebnicová akce založená zezadu dlouhým pasem do pravého křídla Holubovi. Na jeho prudký centr si naběhl Jeřábek a ve výskoku stelně tvrdě hlavou pálil nechytatelně.

17. Čtvrtníček sebral míč Koudelkovi. Zleva šel sám na Bureše, ale technický oblouček pravačkou poslal těsně nad protější šibenici.

19. 3:0 – Čtvrtníček. Tentokrát zprava centroval Němeček a po přízemní centru načal vyškovský kanonýr zblízka svůj hattrick.

29. Václav Novotný pálil nebezpečně zleva pravačkou po zemi, ale hosté stačili míč tečovat na rohový kop.

31. Po spletité situaci hlavičkoval obloučkem Čtvrtníček a Bureš se musel hodně natáhnout, aby nevinně vypadající oblouček vyškrábl z pod břevna.

32. 4:0 – Jeřábek. Hodinářův roh nechal prostějovské dlouhány klidnými a volný Jeřábek zase hlavou zblízka prodloužil centr do šibenice.

33. Konečně se probudili hosté, ale Koudelkova střela jen zatřepala boční sítí.

33. Opět hrozil Koudelka, brankář Klimeš se včasným skokem pod jeho nohy přehodit nenechal.

34. 5:0 – Čtvrtníček. Zase byl v pravý čas na správném místě. Napřed Holub zase utekl po pravé straně a vypadalo to, že jeho tenisový lob přes Bureše skončí v síti. Jenže míč se odrazil od tyče, k nohám Čtvrtníčka…

44. Ještě na jaře Vyškovan Milan Machálek napřáhl na velkém vápně a tvrdou střelu srazili obránci mimo nebezpečí.

48. 5:1 – Koudelka. Hosté okopírovali domácí gólové akce. Z levé strany přišel střílený centr a Koudelka hlavou neměl problém zblízka zavěsit, i když si Klimeš na míč sáhl.

50. Při nebezpečné hlavičce Kroupy byl domácí brankář tentokrát úspěšný „rybičkou" k levé tyči.

55. Holub hledal v malém vápně hostí Urbančoka, ale ten jeho centr skluzem nestihl.

62. 6:1 – Čtvrtníček. Pokračoval v sóle, přestože praporek pomezního asistenta byl nahoře. Udělal kličku brankáři a zavěsil do prázdné branky. Hlavní arbitr dobře viděl, že balón Vyškovan dostal od prostějovského hrá­če.

63. 6:2 – Zelenka. Dlouhý centr zprava Klimeš jen sledoval a nehlídaný Zelenka u vzdálenější tyče neměl problém zblízka netypicky hlavou usměrnit míč do sítě.

72. Ve skrumáži před Burešem se k hlavičce dostal Lahodný, jenže těsně přehodil branku.

75. Čtvrtníček tentokrát nahrával. Filipu Novotnému, jehož tvrdý volej hledal cestu do šibenice, jenže do cesty se míči postavil jeden z obránců.

83. Čtvrtníček odmítl dát stejně jako v Břeclavi čtyři góly. Místo „svého" doklepnutí z první si na malém vápně zpracovával míč, který mu ale zůstal pod nohou.

87. 6:3 – Fládr. Přesně se trefil z trestného kopu ze dvaceti metrů.