Pověstné fotbalové bago, tedy hra doslova na jednu branku. Gólovky jak na běžícím pásu a hosté, co neví kam dřív skočit. Tak vypadala první půlhodina zápasu útočícího Vyškova proti Hulínu. Jenže to vše s absencí toho důležitého: gólu. A hosté trestali.

Kdyby ve fotbale rozhodovala územní převaha nebo by konečné skóre znamenalo jen počet velkých šancí, sobotní podvečerní duel Moravskoslezské ligy na stadionu Za Parkem by měl jasného vítěze. Jenže tak to není a domácím zvlhnul střelecký prach. Ve spojení s osudným kiksem v obraně pak na to výsledkově doplatili. „Jednoznačně nás desetiminutový výpadek stál body, protože jinak jsme měli utkání ve své moci," konstatoval po závěrečném hvizdu vyškovský trenér Miloslav Machálek.

Ten musí stále oželet kvůli zraněním hned několik opor základní jedenáctky, ale na začátku jako by to vůbec nevadilo. Mladá sestava drtila hosty jednou dobrou akcí za druhou. Blízko k otevření skóre měl Lahodný, jehož ránu do šibenice vytáhl na poslední chvíli brankář hostů Chytil. Svému příjmení šel příkladem i o chvíli později při dvou slibných zakončeních Stříže, s pokusem Přerovského mu pomohla tyč.

Vyškovští své gólové nemohoucnosti nasadili korunu ve dvaadvacáté minutě, když Chytil vyrazil hlavičku domácích jen před Josefa Ličku, ale ten z metru znovu zamířil do strážce hulínské svatyně. „Ty tutové šance jsme měli proměnit, hlavně tedy já. Dobíhal jsem balón a už jsem prostě myslel, že se gólman tak rychle nedokáže zvednout. Jenže on se dostal hned na nohy a stihnul to," litoval zpětně Lička.

Vytáhlý útočník, který v posledních zápasech i díky absencím ostatních dostává stabilně důvěru, se ale za ni přeci jen odvděčil. Pět minut před přestávkou využil měkkoučký centr Přerovského přesnou hlavičkou na zadní tyč. „To byl nádherný míč od Dana, tam už to stačilo jen dobře trefit. Stopeři stáli, já jsem byl v běhu, takže už to nebylo tak těžké. Ale pořád mě mrzí ta první šance," dodal autor vyrovnávací trefy.

Chvilková krize

Ano, jeho zápis do střelecké listiny už znamenal jen srovnání, předtím totiž došlo ke krátkému, přesto úplnému hernímu zkratu Vyškovských. Z prvního za zmínku stojícího náznaku hulínské ofenzivní akce se Ondřejka s velkým štěstím propletl mezi obránci a samotný před Štěpánem nezaváhal. To na ukazateli skóre svítila devětadvacátá minuta.

Hned po rozehrání stejný hráč pokoušel své štěstí podruhé, znovu hladce proklouzl domácí defenzivou a jeho zakončení chybělo poměrně málo.

Za pět minut ještě proplul až před Štěpána hulínský kapitán Laciga, ale míč si dal daleko od nohy a už netrefil, kam chtěl. „Z čista jasna po velké taktické chybě dozadu inkasujeme a úplně nás to nalomí. A místo toho, abychom do poločasu vedli třeba dva nula, jsme mohli tři nula prohrávat. Naštěstí jsme vyrovnali, tak jsme v poločase v klidu mluvili o tom, že není třeba podléhat panice, protože to bylo utkání o trpělivosti, abychom ten gól dali," uvedl vyškovský kouč.

Blízko rozhodnutí

Jenže to už se nestalo, druhý úspěch nepřišel, i když jeho svěřenci měli zase výrazně více ze hry. Takový tlak jako na začátku souboje už z toho nebyl, přesto Urbančok a dvakrát Stříž měli kýžený zásah na kopačkách. „Prostě ne každé utkání máte to štěstí, problém byl hodně v rozehrávce a navíc jsme si dnes nepomohli ani standardními situacemi, ty nám vycházely v minulých zápasech. Ale na to, jaké jsme měli absence, musím kluky pochválit, s výjimkou toho pro mě nepochopitelného výpadku odvedli poctivý výkon," doplnil Machálek.

Spokojenější byl ale pochopitelně jeho protějšek na lavičce Hulína. „I když domácí byli docela oslabení, tak pořád mají silné mužstvo a jsou v lize na vítězné vlně. Daří se jim, dokáží přejít jeden na jednoho, chtěli jsme tomu zamezit a čekat na brejkové situace. Takže ano, bod z venku bereme. Víte, kdyby se nevytáhl náš brankář a domácí dnes byli víc efektivní, asi bylo za dvacet minut hotovo," shrnul hostující lodivod Jindřich Lehkoživ.

Vyškov – Hulín 1:1 (1:1)

Branky: 40. J. Lička – 29. Ondřejka. ŽK: Hodinář, Lička – Krhut, Vyskočil. Diváci: 386. Rozhodčí: Vostřejž – Polák, Černý. 

MFK Vyškov: Štěpán – Němeček, Hodinář, Žoček – Stříž (79. F. Novotný), Lahodný, Jeřábek, Studený (86. M. Kollár), Přerovský – J. Lička, Urbančok.

SK Hulín: Chytil – Labuda (73. Pospíšil), Čihal, Zavadil, Vyskočil – Dvořáček (88. Hrdlička), Lacina, Zlámal, Postava (84. Šrom) – Ondřejka, Krhut.

Po minutách: MFK Vyškov – SK Hulín

Příjemný podzimní sobotní den má domácím fanouškům okořenit vítězný zápas Vyškova proti Hulínu, který právě začíná.
Vyškovští začínají zostra: centr Přerovského na hranici vápna sklepl Stříž na Lahodného, který z otočky zamířil naprosto dokonale do šibenice. Gólman Chytil ale vytáhl míč na roh.
Rychlá akce končí vysunutím Stříže na levé straně. Zakončoval křížně po zemi, ale hulínský brankář se natáhl a znovu si připsal úspěšný zákrok.
Domácí hosty doslova drtí, už zazvonila i tyč: z velkého úhlu zakončoval Stříž, zblokovanou ránu znovu vyslal na bránu z ještě těžší střelecké pozice Přerovský. Trefil tyč, lépe to snad v tomto případě ani nešlo.
Neskutečná tutovka, kterou spálil Lička. Hlavičku poměrně zblízka po vyškovském centru ještě strážce hulínské svatyně vyrazil, ale jen před Ličku, který měl z metru zavěsit. Místo toho znovu nastřelil jen Chytila.
Na Hulínské se valí další vyškovský atak. Zakončil ho ranou z větší dálky Přerovský, zamířil příliš vysoko.
0:1 – Ondřejka. Obrovský šok. Hosté se snad poprvé dostali do blízkosti vyškovské brány a hned to končí rozvlněnou sítí. Zmatky na hranici pokutového území, kdy hned tři domácí chtěli odkopnout, využil Ondřejka a s velkým štěstím všechny přetlačil. Objevil se tak tváří v tvář Štěpánovi a s ledovým klidem mu nedal zakončením do jeho protipohybu šanci.
Domácí jsou naprosto opaření, úplně vypnuli a málem na to znovu doplatili. Autor úvodního zásahu vnikl do šestnáctky, zasekl na střed a k realizaci jeho myšlenky poslat balón k bližší tyči chybělo snad půl metru.
Další hrubka MFK: při rozehrávce stopeři vyrobili pořádnou minelu, Postava přiťukl kapitánovi Lacinovi mezi dva soupeře. Ten šel sám na Štěpána, ale nechal si míč odskočit od nohy a toho vyškovský gólman vyběhnutím využil.
1:1 – Lička. Smůla domácích protrhnuta. Centr zleva perfektně lízl hlavou Josef Lička k zadní tyči, Chytil tam nemohl být včas.
Ještě před přestávkou ukázal fotbalovou šikovnost hostující Postava. Zasekávačkou oklamal svého strážce a dostal se do dobré palebné pozice. Štěpán jako pokus vykopl nohou do bezpečí.
Vyškov pokračuje v tlaku i po návratu z kabin. Lička, byť obtěžován dvěma obránci, přiťukl na Stříže, ale ten byl na poslední chvíli zablokován.
Další výstřel na hulínskou bránu si připsal Urbančok, gólman vyrazil.
Tak tohle nevyšlo jen o chlup: Lahodný poslal šajtlí z pravé strany napříč pokutovým územím polovysoký centr, jenže Ličkovi chyběl krok. Na zadní tyči na míč dosáhl Stříž, ale to už se vrátil i jeden z hulínských beků.
Ojedinělý ruch na druhé straně hřiště. Přímý volný kop z uctivé vzdálenosti zakroutil Dvořáček pod břevno, Štěpán si to ale pohlídal a prodloužil ho na zázemí.
Další stoprocentní vyškovská gólovka. Nehlídaný Stříž nabíhal zleva na Chytila, měl spoustu času, ale zvolil zbytečně tvrdou ránu k zadní tyči a ještě jí dal opačnou faleš, než bylo třeba.
90.+1. Utkání končí remízou, kterou nadšeně vítají hosté, ale pro domácí bude znamenat ztrátu dvou bodů. Jednoznačný průběh plný bodový zisk MFK neznamenal.